Vana arvuti saab osta internetist

Mart Vabar 02. detsember 2004, 00:00

Enamik tavakasutajatel üle jäävaist arvutitest on veel täiesti tarvitamiskõlblikud. Lihtne on neist lahti saada, kui leidub mõni tuttav, kellele üleliigne arvuti ära kinkida. Aga alati pole seesugust huvilist käepärast ? mida sellisel juhul teha?

Ütleme ausalt ? kasutatud arvutite järelturuga on Eestis lood kehvad. Ostmine pole probleem ? on mitmeid poode, kuhu võib igal ajal sisse astuda ning sealt lahkuda autokoormatäie kasutatud arvutitega. Kui oma arvutit soovitakse ?poehinnaga? maha müüa, siis tõenäoliselt võib seda sellise hinnatasemega müüma jäädagi.

Võib juhtuda, et poes müüdavaga samaväärse arvuti eest ei õnnestu üldse raha saada. Mis muudab teisele ringile minevate arvutite müügi keerukaks?

Arvutid on muutunud odavaks, vanade arvutite pealt mõistlikku raha teenida pole võimalik. Lehekuulutuse kaudu kasutatud arvuti müük on raske, sest lehtedes domineerivad firmade kuulutused.

Enamik lehekuulutusele reageerijaid on vahendajad, kes on pakutava kauba eest nõus maksma väga väikest hinda.

Pole halb, kui keegi üritab turul raha teenida, aga kasutatud arvutite turul saab ?juhuslik? müüja oma kauba eest liiga vähe raha. Tal ei tasu seda müüma minnagi, odavam on asi minema visata.

Kuulutustelehtedega võrreldes veidi paremaid võimalusi pakub oksjonikeskkond osta.ee. Hinnad on seal siiski veidi kõrged, sest mitmetel põhjustel ei armasta kasutatud arvutite ning arvutijuppide müüjad seda keskkonda eriti kasutada.

Eelmisel aastal müüsin seal mitmeidki asju. Näiteks üht ülejäänud printerit müüsin kaua ja mitu korda, hinnaga 26 krooni. Nali oli selles, et mitu korda osteti see justkui oksjonil ära, kuid asjale järele tulema ning raha tooma ei vaevutud.

Osta.ee saatis iga tehingu eest arve (oli vist 6 krooni), iga kord kirjutasin neile viisakalt vastu, et piinlik küll, aga printer endiselt müümata. Rõõm oli suur, kui printer lõpuks 26 krooni eest minema viidi. Osta.ee sai oma 6 krooni vahendustasu lõpuks ka kätte.

See tindiprinter oli eriti õnnetu juhtum, sest laias laastus kadusid ostjakandidaatidest ära umbes pooled.

Mingi hetk osta.ee raamatupidamine enam ei vastanud neile saadetud arvete teemalistele e-kirjadele ning asi lõppes sellega, et nüüd nõutab minult inkassofirma Collect OÜ raha kõigi nende kordade eest, kus naljamehed oksjonil mingi kauba eest raha pakkusid, kuid sellele järele ei tulnud.

Paarsada krooni pole küll suur summa, aga kogu selle tsirkuse eest tuleb maksta rohkem, kui osta.ee kaudu arvutikola turustades teenisin. Looduskaitse on päris kallis harrastus.

Peale väsitava asjaajamise on teine põhjus, miks pole osta.ee tasuline oksjonikeskkond saavutanud turuliidri rolli kasutatud arvutite müügil, tasuta keskkond ? Hinnavaatluse foorum.

Seal liigub nii väga odavat, suisa tasuta väga vana riistvara kui ka üsna uut kaupa, mille liigitamine kasutatu hulka vägagi tinglik.

Tasuta keskkonnal on omad vead ? pakkumiste tegemine ei maksa midagi ja nii ei maksa midagi ka hinna ülespuhumine sõbra poolt. Seda tuleb aeg-ajalt ka ette ? mõnikord on see ilmselge, vahel vaevumärgatav.

Hinnavaatluse foorum on praegu mugavaim ning soodsaim kasutatud arvutustehnika turustamise kanal. Müügi mugavus tingib ostja seisukohalt soodsa hinnataseme, mis omakorda tähendab keskkonnasäästlikkust.

See lugu oli plaanitud kasutatud arvutite ostuvõimaluste võrdlusena, aga välja kukkus ühe ostu-müügikanali kiitus. Allakirjutanuna toonitan, et ma pole muul moel Hinnavaatluse foorumiga seotud, kui et olen selle kaudu ostnud/müünud mõndagi vajalikku ning pea eranditult tulemustega rahule jäänud.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing