Skandaalipankurite ajajärgule pandi punkt

ÄP 29. detsember 2004, 00:00

Esmaspäeval määrati endisele ERA Panga juhile Andres Bergmannile kolme ja poole aastane vanglakaristus. ERA Panga viie aasta pikkuse pankrotimenetluse lõppemisega jõudis lõpule ka Eesti skandaalse pankrotipanganduse periood. Ellu on jäänud usaldusväärsed tegijad.

Eestis tegutseb praegu kokku üheksa kommertspanka ja välispanga filiaali. 1990. aastatel oli pilt täiesti teistsugune. Juba 1990. aasta lõpuks oli tegevust alustanud 12 kommertspanka ning neid kerkis nagu müügilaudu turuplatsil.

Sama lihtsalt hakkasid pangad ka üksteise järel kustuma. Ainuüksi 1992. aastal kadus 10 panka (paljud neist ei alustanudki kunagi tegevust) ja 1993. aastal tervelt 18 panka (enamik ühinesid Eesti Ühispanga filiaalideks). 1997. aastaks oli Eesti pangandusest jõudnud kaduda 40 panka, tegutses tollal 12. Juba 1992. aasta lõpul avaldas Svenska Handelsbankeni asepresident Bo Kragh arvamust, et Eestile piisaks kahest-kolmest suurpangast.

Süüdi mõistetud Bergmann on kui selle sogase aja sümbol: mitmed üksteisega põimunud ettevõtted, kahtlased tehingud ja skeemid. ERA Pangast ja sellega seotud firmadest viidi raha välja peamiselt laenude kaudu. Mida pankrotile lähemale, seda enam. Kindlustamine ja raha panka viimine muutus Eesti inimestele riskiks.

Kuid aeg jõudis Andres Bergmannile järele. Kohtusüsteem arenes, uurijad said kogemusi juurde. Täna on Bergmann tunnistanud ennast süüdi riisumises ametiseisundi kuritarvitamise teel, ametialases võltsimises, ametiseisundi kuritarvitamises, dokumendi võltsimises ja pettuse teel varalise kahju põhjustamise katses. Andres Bergmanni enda vastu esitati kokku võlanõudeid 341 miljoni krooni ulatuses, millest kaitsti nõudeid 142 miljoni krooni eest.

Kuigi Eesti on näinud mitmeid suurte pankade pankrotte, millest olulisimad olid Tartu Kommertspanga, Sotsiaalpanga, ERA Panga, EVEA Panga ja Maapanga kollaps, läbisime oma finantssektori varased arenguaastad tagasi vaadates siiski küllalt valutult.

Kui novembris hindas Rahvusvaheline Valuutafond Eesti majanduse edusamme, siis peeti Eesti pangandussüsteemi ?rahaliselt terveks?. Halbade laenude osa kukkus 0,4 protsendile, mis on üleminekuriikidest parim tulemus.

Küllalt valutult läksid sogases vees kala püüdmise aastad ka skandaalipankuritele endile. Kui vaadata üheksa kohtu all olnud ERA Pangaga seotud isiku karistusi, siis võib nentida, et nad pääsesid kergelt. Nelja töötaja suhtes lõpetati kriminaalasi üldse. Bergmann võib hea käitumise korral taotleda enda ennetähtaegset vabastamist juba kümne kuu pärast.

Sel aastal lõi laineid veel Ühispanga skandaal, kui Äripäev kirjutas kahtlustest, et panga tippjuhid eesotsas Ain Hanschmidti ja Lembit Kitteriga said 1997.?1998. aastal panga raha kasutades enda käsutusse sadade miljonite kroonide väärtuses Ühispanga aktsiaid, millelt nad teenisid vaheltkasu.

Kui ka see lugu lahenduse leiab, võib öelda, et kauboikapitalismi pankurite ja kindlustajate aeg on Eestis läbi saanud. Eestil võttis usaldusväärse pangandussüsteemi tekkimine kümmekond aastat ning haavatuid jäi teele vähe. Veel paar aastat ja ka Eesti esimene pankurite laine tuleb juba vanglast välja.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing