Venemaa börs teeb uusi tippe

Raivo Sormunen 17. jaanuar 2006, 00:00

Venemaa aktsiaturgu jälgiv RTS indeks liikus eile ajaloo kõrgeimatel tasemel. Turgu toetas riigi suurim naftatootja Lukoil, mis tuli möödunud reedel välja rekordiliselt kõrge kasuminumbriga, kirjutas Bloomberg.

Lukoili III kvartali kasum hüppas tänu naftahinna tõusu ja tootmismahtude kasvule 58% ja ulatus 2,21 miljardi dollarini. Bloombergi andmeil ootasid analüütikud keskmiselt kümnendiku võrra väiksemat kasuminumbrit.

Troika Dialog tõstis aktsia hinnasihti 70,50 dollarilt 80 dollarini. Maaklerifirma ütles, et kasumikasvu toetas rafineeritud toodete ekspordi kasv, mille hind on toornafta hinnast kõrgem. Lisaks rõhutas maaklerfirma Lukoili suutlikust müüa toodangut rohkem just nüüd, kui nafta hind on kõvasti tõusnud.

Naftafirma aktsia oli eile pärastlõunaks tõusnud 4,4%, tasemeni 70,10 dollarit. SurgutUneftegazi ja Tatnefti aktsiad vastavalt 2,4% ja 4,6%.

RTS indeks tõusis päevaga 1276 punktini ehk kõigi aegade kõrgeima tasemeni. Tõusu kokku 2,9%. Venemaa on maailma suuruselt teine naftaeksportija ja maailma suurim maagaasitootja. Seetõttu on energiafirmade osakaal ka RTS indeksis väga suur. Umbes 50%.

Märtsi keskel peaks indeksisse saama ka maailma suurim gaasitootja Gazprom, millega alustati RTS-süsteemis kauplemist möödunud reedel ja muudeti nii väärtpaber välisinvestorite jaoks atraktiivsemaks ja paremini kättesaadavamaks. Eile liikus maailma kalliduselt seitsmendaks firmaks jõudnud Gazpromi aktsia 8,55 dollaril ehk 0,6% plussis.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing