Jaapan kahe päevaga -6%

Raivo Sormunen 19. jaanuar 2006, 00:00

Jaapani aktsiaturgudel on kaks viimast päeva olnud rasked. Esmaspäeva õhtul lahvatas väärtpaberiskandaal Livedoori ümber, eile tuli kauplemine hiidsuure tehingute arvu tulva tõttu peatada.

Investoritel tuli jahmatus vastu võtta esmaspäeva õhtul, kui süüdistajad marssisid sisse IT-teenusepakkuja Livedoor peakontorisse, kahtlustades, et firma on valeinformatsiooni andes saanud hakkama väärtpaberipettusega, kirjutab uudisteagentuur Bloomberg.

Livedoori aktsia langes teisipäeval maksimaalse lubatud kukkumiskoridori võrra ehk 14,4%, tasemeni 596 jeeni. Eile aktsia sulgemishind ei muutunud, sest keegi ei soostunud aktsiat ostma, hoolimata sellest, et parim müügihind 496 jeenile langetati.

Kohaliku ajalehe Yomiuri Shimbun andmeil kahtlustakse, et IT-teenusepakkuja oli kantinud oma tütarfirmade kasumeid emafirmasse, et näidata 2004 septembris lõppenud majanUdusaasta tulemusi parematena. "Paanika on pannud era- ja välisinvestoreid müüma," ütles Bloombergile Mizuho Research Institute vanemökonomist Satoru Otsuka. "Probleem on selles, et me ei tea, mis Livedoori probleemist välja koorub."

Eilset börsipäeva lühendati 20 minuti võrra, kuna paanikas investorid tegid niipalju tehinguid, et Tokio börsisüsteem ei suutnud seda välja kannatada. Börsisüsteem laseb päevas läbi maksimaalselt 4 miljonit tehingut.

Jaapani tehnoloogiasektorit vedasid eile omakorda alla ka Yahoo! ja Intel. Tokio börsi liikumist jälgiv Nikkei 225 on kahe päevaga järele andnud ligi 6% ja vajunud 15341,18 punktini.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing