Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Sõnastik
Itaalia roog. Väga õhukeseks lõigatud toored lihaviilud maitsestatakse oliivõli, sidrunimahla või mõne keerulisema kastmega. Traditsiooniliselt tehti loomafileest, nüüd väga sageli ka kalast, eriti lõhest või tuunikalast. Kui liha- või kalafilee on natuke külmunud, saab lõigata eriti õhukesi viile. Populaarne eelroog ka meie restoranides.
Populaarne tex-mex kaste, mis tehakse purustatud avokaadodest ja maitsestatakse sidrunimahla ja soolaga. Maitset varieeritakse kas peeneks hakitud tomatite, paprika ja sibulaga või tOillipulbriga. Kasutatakse dipikastme, liha- või kalatoitude kastme ja lisandina. Müügil ka valmiskujul, aga kui parajasti on kauplustes saada häid avokaadosid (nagu praegu), on seda väga lihtne ise teha. Hea kaste nacho’de ja burrito’de juurde.
Prantsuse roog, arvatakse olevat Provence’i päritolu. Meie mõistes ühepajatoit, mis koosneb bakla5aanist või zuccini’st (e suvikõrvits), tomatist, paprikast, sibulast, küüslaugust ja maitserohelisest – need kõik on õlis läbi hautatud. Kõlbab teha peaaegu kõigist köögiviljadest, sõltub koka maitsest. Võib serveerida külmalt või soojalt, see sobib lisandiks, aga ka eelroaks ja leivakatteks. Sage roog Eesti restoranide menüüdes, menüüs enamasti vigases kirjaviisis, aga hea maitsega.