Ansip: tulumaks langegu 18 protsendile

Harry Tuul 26. jaanuar 2006, 00:00

"Aastaks 2011 võiks tulumaks olla 18 protsenti," ütles Ansip ettevõtjatele esinedes. Peamnistri sõnul peab majanduse jaoks headel aegadel mõtlema tulevikule: tuleb kindlustada majanduse vundamenti, milleks on ettevõtlus, selle tagab aga maksukeskkonna parandamine.

"Euroopa Liidus on kaudsed maksud tõusmas niikuinii," ütles Ansip. Ta lisas, et seeläbi ei peaks üldine maksukoormus tõusma.

Endine majandusminister, Ansipi erakonnakaaslane Meelis Atonen ütles peaministri sõnu kommenteerides, et tulumaksu jätkuva alandamise kavatseb Reformierakond sisse kirjutada 2007. aasta valimiste valimisplatvormi.

"Täpne protsent on veel kindlaks määramata, aga minu meelest on 18 pigem miinimumprogramm. Minu meelest võiks lausa 15 protsendi peale alandada," lisas ta.

Praeguste koalitsioonipartnerite, Keskerakonna ja Rahvaliiduga Atoneni sõnul tulumaksu jätkuvast alandamisest juttu olnud ei ole, sest koalitsioonilepe kehtib 2007. aasta sügiseni.

Keskerakonna peasekretäri Kadri Musta hinnangul on Ansip sellise avaldusega esinedes alustanud valimiskampaaniat. "Tuletan meelde, et Keskerakonna mõjul, tänase koalitsiooni loomisel, pidurdati tulumaksu alanemise tempot poole võrra," lisas ta. "Koalitsioon ehk valitsusliidu nõukogu seda arutanud ei ole."

Rahvaliidu esimehe Villu Reiljani sõnul on tegemist Reformierakonna seisukohaga. "Koalitsioonis on kokku lepitud tulumaksu alandamine 20 protsendini," ütles Reiljan.

Oma selget seisukohta Ansipi maksude alandamise plaani suhtes Rahvaliidul veel pole. Reiljani sõnul tuleks küsimuse arutelul mõelda ka, kust leida riigieelarvesse laekumata rahale kate.

Eelmisel kevadel sõlmitud Reformierakonna, Keskerakonna ja Rahvaliidu koalitsioonileppe kohaselt langeb tulumaks iga aasta alguses ühe protsendi võrra nii, et 2009. aasta 1. jaanuariks peab see alanema 20 protsendini.

Eile ettevõtjatele esinedes rääkis Ansip ka, et peab endiselt võimalikuks Eesti liitumist euroga 1. jaanuaril 2007. "Aprilliks peaks olema selge, kas täidame inflatsioonikriteeriumi," ütles peaminister.

Lisaks soovib Ansip aastaks 2010 kogu riigivõla kustutamist. Olukorras, kus Eesti riigieelarve kasvab 15 protsenti aastas ja majandus ligi 10 protsenti, ei pea peaminister otstarbekaks majandusele lisatõuke andmist riigivõla suurendamisega.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing