Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Ilmar Petersen armastab tööd 24 tundi

    Ilmar Petersen läks ära firmast, mille tehased asuvad kogu maailmas ja mis toodab kõrgtehnoloogiat, nagu näiteks mobiiltelefonid.
    Ta otsustas alustada tööd firmas, mis toodab peamiselt ainult suletud koduturule. Vahetus on umbes nagu homsest eilsesse, avatusest suletusse. Elcoteqi kerge salapärasuse oreool sai vahetatud võrdlemisi avaliku Narva Elektrijaamade juhi kohaga.
    Peterseni hinnangul käsitletakse karjääri tihti liiga must-valgelt, lineaarselt ehk teisisõnu üles-alla liikumisena. Samas on võimatu öelda, mis on üles-, alla- või kõrvaleliikumine. Turumüüja jaoks on edasiminek see, kui tal on ühe putka asemel varsti kolm. Aga karjääri tegemine võib tähendada ka sissetallatud teelt kõrvale astumist, see võib olla mitte vertikaalne liikumine, vaid ka horisontaalne.
    Kas tööd siis raha pärast ei tehtagi?
    Raha on vaid üks aspekt. Ütleme nii, et töö eest raha saada on üks tunnustamise viise. Mulle pakuti Elcoteqi sees karjäärivõimalust: head töökohta Lääne-Euroopas. Tõenäoline, et ma rahas, olles Narva Elektrijaamade kasuks otsustanud, isegi kaotan.
    Nii et Elcoteqist lahkusite täielikus sõpruse ja teineteisemõistmise õhkkonnas?
    Seotus Elcoteqiga jääb ka Narvas töötades - asun Elcoteq Tallinna nõukogu liikmeks, kuid ei ole enam Elcoteqi juhatuse liige. Töötasin Elcoteqis alates 1. aprillist 1994 ehk peaaegu kogu selle Eestis tegutsemise aja. Olin Elcoteqis esimene eestlasest tippjuht. Sõbralikud suhted jäävad kõigi praeguste kolleegidega nii Tallinnas kui ka korporatsioonis. Hea tunne on, et saab igal kellaajal tehaseuksest sisse astuda, kas või keset ööd… Aga ka Eesti Energia (Narva Elektrijaamad on Eesti Energia tütarfirma - toim.) töötab 24 tundi ööpäevas.
    Millised on suurimad tegutsemisvead karjääri jooksul?
    Ei armasta plusse ega miinuseid panna. Kui läkski midagi valesti, tuleb ikka edasi minna, mitte tagasi. Samas pole mul vapustusi ette tulnud. Ka süüdlaste otsimise asemel (tootmisprotsessis - toim.) tuleb otsida lahendusi. Filosoofiliselt võttes: selliste töö- või karjäärivalikute ees olles ja ühe kasuks otsustades ei saa me kunagi teada, mis oleks saanud teise ehk alternatiivi kasuks otsustades. Võib-olla oleks veelgi paremini-halvemini läinud.
    Elcoteqi tehased Ungaris ja Eestis. Milline on olnud ja on nende tähtsus globaalses ettevõttes?
    Tallinna tehas oli kuni 1997. aastani ainus tehas väljaspool Soomet. Ka suur osa toodangust sai toodetud Eestis. Alates 1997. aastast, kui Elcoteqi aktsiad noteeriti Helsingi börsil, on Tallinna tehasel olnud niinimetatud vanema venna roll. Me oleme aidanud käivitada nii Venemaa, Mehhiko kui ka Ungari tehaseid.
    Kui tänapäevast rääkida, siis Elcoteqi tehased Ungaris ja Eestis on korporatsioonis suurima töötajate arvuga - ka suur osa toodangust valmistatakse veel Euroopas.
    Võib-olla on Teie karjäär rahulik seepärast, et töötate õpitud erialal, mis on tänapäeval võrdlemisi haruldane?
    Lõpetasin tollases Tallinna Polütehnilises Instituudis (nüüd Tallinna Tehnikaülikool - toim.) tööstuselektroonika eriala. Olen töötanud Meditsiinitehnikas, Teaduste Akadeemia juures asuvas erikonstrueerimisbüroos, Baltic Computers Systemsis projektijuhina ja seejärel elektroonika komponentide hulgimüügifirma juhina. Kuni ükskord istusin üle laua Antti Piippoga (Elcoteq Network Corporationi nõukogu esimees ja suuromanik - toim.), tollal suhteliselt väikese Lohja firma Elcoteqi juhiga…
    Ma ei olegi töötanud Elcoteqis niivõrd erialal insenerina kui pigem üldjuhina. Elcoteqis jätkata oleks kahtlemata rahulikum, sest see on sissetallatud rada. Aga uus töökoht Narvas (alates 14. veebruarist - toim.) on väga huvitav. Iga töö on väljakutse.
    Nii et valisite Euroopasse mineku asemel siiski Eesti?
    Eesti on ka Euroopa ja Narva on ka Euroopa. Me saame igaüks anda oma panuse, et Narva, väidetavalt Euroopa suurim piirilinn, oleks vääriline Eestimaa osa.
    Kas peate ennast ratsionaalseks või emotsionaalseks inimeseks?
    Ei ole kumbagi. Juhil on oluline tegutseda vastavalt olukorrale. Ma ei ole diktaator, on hea, kui alluvad on omal alal sinust targemad.
    Veel hea juhi omadusi?
    Juht peab olema muutuv, innustunud, ettepoole vaatav. Hea juht ei hakka kohe ja ilmtingimata süüdlasi otsima. Vaid otsib lahendusi ja võimalusi, aitab organisatsiooni eesmärkide poole.
    Kas olete tahtnud oma firmat luua?
    Pole olnud sobivaid ideid ja meeskonda.
    Kas põlevkivi ahju ajajana ei terenda ees halb maine ühiskonnas?
    Eesti Energiat tihti ei kiideta, aga energeetiline kindlustunne on Eestile tähtis. Alternatiivid ei suuda katta Eesti energiavajadust. Hüdroelektrijaamad oleksid head, puhtad, neid on lihtne kiiresti sisse-välja lülitada, aga kui vett ei ole? Et vett ei jätku, seda võib kogeda isegi Soomes-Rootsis.
    Teiseks, pole põhjust häbeneda ühe äriühingu eesmärke - varustada stabiilselt kogu riiki elektriga. Ja pealegi Eesti elektriturg aja jooksul avaneb. Hetkel on prioriteetne osalemine Ignalina uues tuumaelektrijaamas.
    Elektrienergia kaugem tulevik?
    Me võtame elektri kättesaadavust liiga enesestmõistetavalt. Suures osas maailmas pole see sugugi nii. Ma ei taha olla küll mingi paanikatekitaja, aga minu arvates on praegu globaalne energiakriis kätte jõudmas. Otsustasin, et lähen, vaatan - ja aitan Narvas.
    Mis tulevikus energiaprobleeme lahendaks, on juhitav termotuumareaktsioon, aga Maa peal pole see veel majanduslikult otstarbekal viisil õnnestunud. Järjekordne katsereaktor ehitatakse lähitulevikus Prantsusmaale. Projektis osalevad mitmed riigid, sh USA, Kanada, Jaapan. (Iseeneslik termotuumareaktsioon toimub näiteks Päikesel - toim.) Kuigi jah, põlevkivielektrit pööravad poliitilised tuuled.
    Millega vabal ajal tegelete?
    Mul on Harley Davidson, olen ühe mootorrattaklubi liige. Aga korra aastas korraldab Elcoteq koos oma parimate klientide ja koostööpartneritega motoretke mööda Euroopat. Nendel reisidel saavad juhid lennuväljade ja nõupidamisruumide asemel näha nende riikide kultuuri ja kombeid lähemalt. 2005. aasta suvel osalesin retkel Balkanimaadesse, läbi sõitsime Ungari, Horvaatia, Bosnia-Hertsegoviina. Huvitav oli see, et ühel piiril tuli mul Eesti passiga probleeme, samas kui Soome kolleegidel mitte - peaksime olema ju ühtses Euroopa Liidus. Soome kolleegid teatasid piirivalvele resoluutselt, et nemad oma kavereid maha ei jäta ja ootasid solidaarselt koos. Aga ka muidu olen Elcoteqi ajal saanud palju reisida - tööreisid.
    Kuusalu vallas on mul maja mere ääres, mis nõuab hoolt. Traktoriga muruniitmist ja aastatega saadud tulemust sel alal võiks nimetada teiseks hobiks. Ja tuleb ette ka, et vabal ajal nikerdan kokku mikroskeeme, mis on harrastus lapsepõlvest.
    Muidugi meeldib teater, lugemine.
    Kas ufodesse usute?
    Ei usu. Reaalala inimesena mitte. Aga muinaslood nagu näiteks Harry Potter ja Sõrmuste Isand on vahetevahel toredad lugeda.
    Kas ajakirjandus on usaldusväärne?
    Pealkirjad on vahel liiga rasvased, võiksid olla ehk vähem skandaalimaigulised. Ajakirjanduse usaldusväärsus kasvab koos kompetentsi kasvamisega omas valdkonnas. On hea, kui ajakirjanik on aastaid ühes teemas sees.
    Mida lisate, mis on südame peal?
    Inseneriharidus hakkab taas au sisse tõusma, väärtustuma, see on õige tendents. Ühiskonna väärtushinnangute muutmine, reaalteaduste areng on tähtsad. Hindan ise insenerikutset väga kõrgelt.
    Kui võrrelda nii-öelda reaalvaldkonda ja "pehmeid" erialasid, siis viimased on saanud ehk liiga palju tähelepanu. Ka humanitaaralad on justkui pidevas kaitseseisundis, seevastu reaalaladel pole karta-häbeneda midagi. Samas on oluline mõista, et "reaalinimesed" ei ole "pehmete" väärtuste vastu.
    Eks ta ülikooli ajal ühe tüüpilise tipika (TPI - toim.) mulje jättis. Aga meeles seisab üks lihagrillimise õhtu. Pikapeale hakkas ilm tuuliseks ja viluks kiskuma ja seltskond asus üleriideid kinni nööpima, lukke kinni tõmbama. Aga Petersen vajutas oma jope sees mingile nupule ja jope hakkas sooja andma. Eelsoojendusega jope - tõsine high tech-toode.
    Millalgi Dubais, Araabia Ühendemiraatides, viibides ostsin mobiiltelefoni, millel oli peal kiri "Made in Estonia" ja mis oli valmistatud Peterseni juhitavas Elcoteqis. See mõjus mulle tugevalt. Niisugune reklaam on palju kõvem kui lihtsalt T-särk kirjaga "Welcome to Estonia!".
    Petersen suutis oma tegutsemisajal tõsta Elcoteqi töötajate arvu kümnekordseks, üle kolme tuhande, ja see võime pole juba naljaasi. Ega sellist kõrgtehnoloogilist tootmist Eestis varem olnud. Ses mõttes on Petersen ikka täielikult "uue ala" mees.
    Ta peaks oma Elcoteqi juhtimiskogemust laiemaks üldistama, avalikustama. Ma saan aru, et seni oli ta töö saladuslooriga kaetud, aga oleks Petersenil aeg väärtuslikke juhtimiskogemusi jagada.
    Autor: Mati Feldmann
  • Hetkel kuum
Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Alphabeti head tulemused tekitasid järelturul ralli
Analüütikute prognoose ületanud Alphabeti majandustulemused kergitasid järelturul Google’i emafirma aktsiat üle tosina protsendi.
Analüütikute prognoose ületanud Alphabeti majandustulemused kergitasid järelturul Google’i emafirma aktsiat üle tosina protsendi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Swedbank kaotas kasumit vähem kui SEB
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.