OPECi arvates nafta tarbimine kahaneb

Tõnis Oja 16. veebruar 2006, 00:00

Naftat Eksportivate Riikide Organisatsioon (OPEC) ennustab, et teises kvartalis kahaneb musta kulla nõudlus rohkem, kui seni arvati, teatab uudisteagentuur Bloomberg. Naftakartelli hinnangul ostavad nende kliendid teises kvartalis naftat 27,6 mln barrelit ööpäevas ehk üheksa protsenti vähem, võrrelduna selle kvartali keskmise 30,2 miljoniga. "Me arvasime juba varem, et suvel on tulemas ületootmine, aga see tuleb isegi suuremahulisem kui me arvasime," lausus uudisteagentuurile Kuveidi esindaja OPECis Siham Razzouqui.

Analüütikud tõlgendavad eile välja saadetud OPECi kuukirja paranduses kirjutatut kui selget vihjet, et 8. märtsil toimuval naftaministrite kohtumisel võidakse alandada tootmiskvoote. Tootmiskvootide langus toetab aga nafta hinda, mis teisipäeval langes alla 60 dollari taseme ning jäi sinna ka eile õhtuni. Kvootide alandamine oleks ka esimene pärast 2004. aasta aprilli.

Kui enamik analüütikuid on praegu seda meelt, et nafta hinna liikumise suund on pigem alla, siis Jaapani suuruselt kolmanda maaklerfirma Sumitomo peaanalüütik Keiichi Sano ennustab, et kolmandas kvartalis kerkib nafta hind 80 dollarini barrel. Hinnatõusu peamootoriks peab Sano nõudluse kasvu Hiinas. Tema sõnul kasvab seal nõudlus eriti masuudi järele elektrijaamade tarbeks, samuti valitseb riigis diiselkütuse defitsiit.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

Vaata kogu kava
Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 15:46
Otsi:

Ava täpsem otsing