Pühapäev 26. veebruar 2017

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Plussis aktsiaid leidub vähe

Romet Kreek 22. märts 2006, 00:00

Erinevalt eilsest börsipäevast on aasta algusega võrrelduna vähesed aktsiad plussis. Saku Õlletehase aktsia on tõusnud aasta algusest 4,3%, Eesti Telekom 2,6% ja Klementi pool protsenti. Börsil figureeriva Rakvere Lihakombinaadi aktsia hind näitab nullmuutust.

Börsil on olukord päris kehv. Üle kümne protsendi on sel aastal juba langenud kuue ettevõtte aktsiad.

Suurim kaotaja on Kalevi aktsia (-23,5%). Üle kümne protsendi on kukkunud veel Tallinna Kaubamaja (-16,1%), Harju Elekter (-12,2%), Viisnurk (-11,8%), Norma (-10,8%) ja Marko Ehitus (-10,7%). Järgnevad 7,5% langusega Tallinki aktsia, Tallinna Farmaatsiatehase aktsia (-6,5%), Starman (-3,1%), Tallinna Vesi (-1,7%) ja kõige spekulatiivsem aktsia Baltika (-0,5%). Kõige spekulatiivsemaks võib pidada Baltika aktsiat seetõttu, et aktsia käive moodustab juba 27% ettevõtte turuväärtusest. Ja seda vähem kui kolme kuuga. Sel aastal on aktsia käive juba 317,8 mln krooni võrreldes 1,2 miljardi kroonise turuväärtuse juures. Kogu eelmise aastal oli aktsia käive 486,3 mln krooni.

Aktsiate ja üldse muude finantsvarade puhul võib täheldada naljakat tendentsi, et tõusev hind loob kasvava nõudluse. Kaupade puhul vähendab tõusev hind nõudlust. Baltika aktsia mullune 600% tõus tõmbas kindlasti pilku aktsiale ja raha aktsiasse. Aktsia tõusu taga oli ettevõtte väljatulek kahjumist ja kiire kasv, mille üle oli juba mõnda aega spekuleeritud. Sel aastal võib Baltika aktsias käivet teha kasumivõtt ja hiliste tõusule kiirustajate aktsiaostud. Üle kümne protsendi ettevõtte turuväärtusest on sel aastal käivet juba ka Klementi ja värskeima börsile tulijal Tallinki aktsial.

Baltika vastandiks on viletsa kaubeldavusega Tallinna Farmaatsiatehase aktsia, kus aktsia käive moodustab vaid 0,2% ettevõtte turuväärtusest. Järgnevad Rakvere Lihakombinaat 0,4% ja, üllatus-üllatus, 0,6%ga Tallinna Kaubamaja aktsia. Viimastesse aktsiatesse investeerimise puhul võib olla väga suureks probleemiks aktsia müümine. Kui aga investorid avastavad korraga, et aktsiat võiks osta, võib see hinna järsult üles visata.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 15:51
Otsi:

Ava täpsem otsing