Kohalike allkirjakampaania ärgitas Pikani pressikonverentsi pidama

Kristina Traks 24. märts 2006, 00:00

"Põhjus, miks ma teid siia kutsusin, on see paber," ütles Pikani ajakirjanikele, näidates Saue vallas ringlevat üleskutset, kus kohalikke elanikke kutsutakse allkirja andma Steri tehase vastu. "Kiirgusoht! Ole valmis kaitsma oma kodu ja keskkonda kodanikualgatusena kõikide vahenditega kuni kiiritustehase lõpliku sulgemiseni," seisab üleskutsel. "Meil ei ole vaja väärarenguga lapsi! Ütle "Ei" Tšernobõlile oma kodu lähedal!"

Pikani sõnul põhinevad kõik väited, mis sellel üleskutsel toodud, täielikult väärinfol. "Pole olemas sellist regulatsiooni, kui kaugele võib sarnasest tehasest ehitada elumaju, ja see tehas on ju täiesti ohutu," ütles Pikani. "50 aasta jooksul pole sellistes tehastes toimunud ühtegi intsidenti."

Veidi hiljem selgus, et samasugustes tehastes on siiski esinenud kolm juhtumit, kus oma töötaja sisenes turvareegleid eirates kiirgusruumi, pettis turvasüsteemid nii ära, et need ei toiminud, ning sai paari minutiga väga suure kiirgusdoosi. "Pärast neid juhtumeid on tehnoloogia tehastes ringi tehtud ja sellise juhtumi tõenäosus Steris on sisuliselt olematu," ütles Pikani.

Küsimuse peale, kui palju on Sterile läinud maksma kohalike elanike vastuseis ajal, mil tehas on valmis ehitatud ning ootab viimast luba enne käivitamist, vastas Pikani, et kõike ei saa rahas mõõta. "Me tahame lihtsalt infot anda, inimestele selgitada," ütles ta.

Steri tehas, mis kasutab meditsiiniseadmete steriliseerimisel Eesti võimsaimat kiirgusallikat, kerkis Tallinna piirist mõne kilomeetri kaugusele nii käratult, et kohalikud elanikud ning kohalik vallavolikogu esimees said sellest teada alles poolteist kuud tagasi ajalehest.

Pärast Äripäevas ilmunud artiklit algatasid kohalikud inimesed ja ka Saue linna elanikud allkirjade kogumise kampaania Steri vastu ning eile saadeti seni vastuseta jäänud küsimustega kiri teele keskkonna-, sotsiaal- ja siseministrile.

Saue vallavolikogu omakorda algatas vallavalitsuses sisejuurdluse, kuidas oli võimalik asju nii vaikselt ajada, ja Steri korraldab täna õhtul juba teise infopäeva ümberkaudsetele elanikele, kus püütakse selgitada tehase ohutust.

Keskkonnaministeeriumi haldusalas olev Kiirguskeskus aga leidis ajal, mil Steri tehas on valmis ja teeb juba katsekiiritusi, et on otstarbekas enne ettevõttele kiirgusallika kasutusloa väljastamist läbi viia nn avatud menetlus, et kõik, kel huvi, saaksid tutvuda asjassepuutuvate dokumentidega.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 15:51
Otsi:

Ava täpsem otsing