Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Mullast tärkab aed

    Aiamulla tellimisel tuleks hoiduda liialt raskest savi- ja turbamullast, samuti ei tohiks kvaliteetne muld sisaldada palju juuri ning kivikesi.
    OÜ Hansaplanti tootmisjuht Mihkel Saare sõnul on uutel kruntidel muru ja istutuse rajamisega reeglina probleeme päris kuhjaga, eriti suureks probleemiks võib kujuneda ehituspraht, krundi aluspind ja liigvesi. Enne aia rajamise ja mulla tellimise algust tuleks selgeks teha, kas elamukrunt on eelnevatest puudustest vaba - enne seda pole mõtet uisapäisa mulda tellima hakata.
    Saar kinnitab, et tavaliselt rajatakse tänapäeval uusi elamuid sageli aia seisukohalt ebasoodsatesse kohtadesse - kas liiga märgadele, nagu näiteks Tallinna lähedal Rae rabaga piirnev ala, liiga savistele, nagu Tiskre, või siis paepealsetele aladele.
    "Märgadel ja savistel kruntidel tuleb enne aia rajamist paigaldada drenaaž," selgitas Saar. "Liigne vesi ei sobi 99% ilutaimedele, eriti aga okaspuudele." Liigvee olemasolust saab Saare sõnul aimu taimede olukorra järgi - kui ümbruskonnas kasvab palju leppa ja kaske, siis võib see olla üheks märgiks liigsest niiskusest. "Iseäranis hull on asi aga siis, kui puud kasvavad justkui saarekeste peal - siis võib kevadine suurvesi selles piirkonnas ulatuda isegi paarikümne sentimeetrini," märkis Saar.
    Saare sõnul tuleks hoiduda liiga savisest ning orasheina juuri täis mullast. "Sellises mullas on hiljem palju peavalu umbrohutõrjega," rääkis ta. "Samuti pakutakse paljudes kohtades turbamulda, mis võib küll hea ja viljakas välja näha, ent mida kindlasti ei soovitaks kasutada - pinnas võib hakata õõtsuma, tekib liigniiskus ja murule tulevad sisse kuivad laigud." Saar peab kõige sobilikumaks aiamullaks kerget liivakamat mulda - selles kasvavad taimed kõige paremini. "Samuti oleks hea, kui muld oleks sõelutud," lisas ta. "Mulda saab testida mullahunniku juures seistes - võtta peotäis mulda ja suruda see kõvasti pihku. Kui muld jääb kergesti voolitavaks, siis on see liialt raske ja savine, kui aga laguneb, on muld hea struktuuriga."
    Plantexi juhataja Tiit Juhani ütles, et muru jaoks vajaminevat mineraalmulda on kõige kergem leida - seda kooritakse ehitusalustelt pindadelt ja selleks sobib tavaline põllumuld. Soovitatav on osta muld sõelutuna, kuna sõelumine muudab mullapinna silumise lihtsamaks ning nii eraldatakse ka kivid ja muu praht ning mingil määral umbrohujuurigi. Muru jaoks sobib tema sõnul rohkem savikam muld. "See annab kvaliteetsema muru, mida võib üsna madalalt pügada," ütles Juhani.
    Viimsi Puukooli juhataja Toomas Kirotari sõnul sobib muru tarvis aga kõige paremini kergemapoolne liivakas muld. Turbamuld puhtal kujul muru jaoks ei sobi, sest turba kui orgaanilise aine maht lagunedes väheneb ning murupind hakkab vetruma ja madalamaks vajuma, ka pole turbas piisavalt toitaineid. Turbale tuleks vähemalt 1/3 mahus jämedat liiva lisada.
    Muruseemne segusid on mitmesuguseid, vastavalt mullale tuleks osta ka segu. Mitmed seemnesegud vajavad väga kvaliteetset pinnast, muidu nõudlikumad liigid aja jooksul konkurentsivõitluses taanduvad.
    Juhani sõnul on keerulisem kvaliteetse kompostmullaga, mida kasutada puude ja põõsaste istutamisel, samuti roosi- ja lillepeenarde tegemisel. Selleks peaks olema ideaalis korralikult laagerdunud sõnnikuga turbasem muld, arvab Juhani.
    Suvelilli istutades tasuks aga Kirotari sõnul mullale lisada väetist, mis soodustab rikkalikku õitsemist. "Soovitatav oleks kasutada spetsiaalset lillemulda, mida aianduskauplustes kottide kaupa müüakse," leiab ta. "See on kõige kindlam ja õigem lahendus." Puudele sobib tema sõnul sama muld, mis muru jaoks, kuid ta võiks olla ka pisut raskem ja rammusam. "Tegelikult puudel ja põõsastel olenevalt liigist võivad olla üsna erinevad nõudmised mulla suhtes, kuid võib öelda, et enamik neist kasvab nn tavalisel aiamullal," ütles Kirotar.
    Saar rõhutas, et mulda ostes ei maksa hinnaga väga koonerdada, sest odavast ja kehvast mullast tingitud probleemid võivad väga kulukaks osutuda. Kui terve aia pikkune elupuuhekk välja läheb, on rahaline kaotus mitmekümnetes tuhandetes kroonides.
    Korralikus, hea struktuuriga mullas kasvavad kõik taimed ühtviisi hästi. "Ostes on enamik istikuid turbasubstraadis ning kui need istuda ümber raske savimullaga aeda, siis ei taha taim oma juuri sinna sisse ajada," selgitas Saar.
    Aiapidajal on valida sõelutud ja täitemulla vahel, esimene on kallim ja kvaliteetsem, teine odavam ja kivisem.
    Viimsi Puukooli juhataja Toomas Kirotari sõnul on sõelutud mulla hinnaks keskmiselt 110-115 kr/m3, koos transpordiga kujuneb hinnaks keskmiselt 160 kr/m3, millele lisandub käibemaks.
    "Kui tegemist on suurte kogustega, tuleb haljastajatel mõnikord oodata ka nädala jagu, aga üldiselt pikki järjekordi siiski ei ole," kinnitas ta. "Üldjuhul on tellimuse täitmise tähtajaks kaks-kolm päeva, mitte rohkem."
    Täitemuld on soodsama hinnaga, aga selle puhul oleks kasulik uurida, kui palju see kivikesi sisaldab, soovitas Kirotar. "Vähesel hulgal on kivikesed isegi kasulikud, siis on muld õhulisem ja sobib hästi istutamiseks," ütles Kirotar.
    Eelmisel varakevadel asusin varakult aia planeerimiseks sõelutud kivideta murumulda otsima. Kuldses Börsis kuulutanud ettevõttest tellisin kolm koormat, mis jõudsid kohale kokkulepitust mitu päeva hiljem.
    Muld oli korralik. Sõelutuna ei sisaldanud ka suuri kive. Maksta oli võimalik ainult sularahas. Kuna sellest mullast jäi väheseks, siis helistasin taas Kuldse Börsi kuulutuse peale. Lootuses leida kokkuleppest kinni pidav vedaja, valisin teise teenusepakkuja.
    Umbkeelne vedaja lubas tuua korraliku mulla kohe järgmise päeva õhtuks. Esimene koorem jõudis kohale hilisõhtuses pimeduses. Tegin ettemaksu ja läksin magama. Ülejäänud koormad vurasid õuele öösel.
    Hommikuvalguses avastasin õuelt koormatäied suurte kividega mulda. Helistasin vedajale ja palusin tal oma auto ja kopaga kohale tulla ning ebakvaliteetne muld minema viia, mis oli muidugi vedaja hämarat tausta arvestades mõttetu.
    Sisustasin ühe nädala seda mulda laiali vedades ja kive koristades. Kehvale mullale oli vaja uus ja kvaliteetne pinnasekiht tellida.
    Otsustasin seekord valida tuntud nimega firma, kes vähemalt garanteerib kvaliteedi. Sain vastuseks, et enne kesksuve pole mõtet mulda loota, kuna kogu mahv läheb suurklientidele. Kuna ka teistest ametlikest pinnasetööde firmadest sain samad vastused, jäin ootama.
    Kesksuvel helistasin uuesti. Firma esindaja, tundes mind ära, ohkas sügavalt ja lubas mulla nädala pärast kohale toimetada. Muld jõudis kohale lubatust kaks päeva hiljem (teatati ette) ja oli vähemalt korralik.
    Ka ametlikud pinnase-firmad eelistasid arveldada sularahas. Eramaja aia rajajatele soovitaksin tellida pinnasetöödeks aiatööde firma teenuse, mis on küll suhteliselt kallis, kuid sellisel juhul pole vähemalt vaja endal mulla otsimisega tegeleda.
  • Hetkel kuum
Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Alphabeti head tulemused tekitasid järelturul ralli
Analüütikute prognoose ületanud Alphabeti majandustulemused kergitasid järelturul Google’i emafirma aktsiat üle tosina protsendi.
Analüütikute prognoose ületanud Alphabeti majandustulemused kergitasid järelturul Google’i emafirma aktsiat üle tosina protsendi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Swedbank kaotas kasumit vähem kui SEB
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.