Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Kuidas grillimine endale lihtsamaks teha

    Grillimine on kunst, mis on kaugelt peenem kui lihtsalt lihatükkide grillile ladumine. Grillimise ettevalmistamisel on kasulik teada lihtsaid nippe, mille peale ise ei tuleks.
    Kokk-konsultant Sven Azojan soovitab grillpeo jaoks kokku osta võimalikult erinevaid lihasid, nii et ühel grillipeol oleks nii linnu-, sea- kui ka lambaliha. "Nii saab igamees ise otsustada, millised on tema lemmikud."
    Kindla peale minek olevat Azojani arvates seakaela karbonaadi valimine, mis olevat grillimiseks kõige mõnusam. Samuti soovitab ta kasutada lamba välisfileed ja sea kintsuliha. Kindlasti tasub Azojani arvates grillimiseks eelistada ise kodus marineeritud liha.
    Restorani Travel peakokk Rain Käärst soovitab liha marineerimisel jääda kindlaks ühe peamaitse juurde ja seda rõhutada. Käärsti sõnul on tüüpilisim viga, mida tehakse see, et hea tulemuse nimel pingutatakse maitsete segamisel üle.
    "Marinaadides kasutatakse liiga palju erinevaid aineid ja lisaks veel kastmeid ning tulemus ei pruugi üldsegi hea tulla. Ühel korral võib sel moel küll grillimine õnnestuda, teisel korral seda järgi teha aga enam ei osata." Rain Käärst soovitab õnnestunud retsepti kohe kirja panna, et seda oleks järgmisel korral hea korrata.
    Kui aega jätkub, võiks Käärsti arvates liha enne küpsetamist vähemalt 24 tundi marineerida. Pikem marineerimisaeg sobib veise-, sea- ja lambalihale.
    Kui aega ei ole ja külalised kohe saabumas, aitab ka liha pooletunnisest maitsestamisest kiirmarinaadis. Selleks sobivad hästi poes valmiskujul saadaolevad kastmed.
    ASi Paulig Baltic Santa Maria maitseainete võtmekliendi juht Katre Taimistu soovitab kiire tulemuse tahtjatele kasutada Santa Maria vedelaid valmismarinaade, mis on mõeldud kodus marineerimiseks ja mille hulgast saab valida nii kanale, kalale kui ka lihale mõeldud variandi. Kiirmarinaadi kastmetesse võib segada suhkrut - see teeb küpsetamsel liha pinna kenasti pruunikaks.
    Õrnemaid lihasid - kala ja kana Rain Käärst pikalt marinaadis hoida ei soovita. Näiteks pehme struktuuriga kanalihasse imenduvad maitsed kiiresti, nii et pooletunnisest marineerimisest aitab küll. Ka võib maitsesegu pintseldada lihale vahetult enne küpsetamist. Käärst õpetab, et kuna nahaga kanakoivad kipuvad grillil kergesti kõrbema minema, sest nendest tilgub rasva, siis võiks selle vältimiseks kuumust väiksemaks reguleerida ning grillil hoolikalt silma peal hoida. Terve kana küpsetamiseks kulub Käärsti hinnangul aega kusagil 40 minuti ringis.
    Huvitava ja mahlaka tulemuse saavutamiseks pakub Käärst välja huvitava valmistamisidee: küpsetamise ajaks võib kana grillile istuma sättida lahtise õllepurgi peale. Kala kipub grillil küpsetades ära lagunema, selle võiks grillile asetada koos panniga, eriti kui tahetakse grillida kala tervelt. Panniga on kala lihtsam tõsta.
    Kui küpsetada kalatükke, siis soovitab Käärst grill hästi kuumaks ajada ja vahetult enne kala grillilepanekut grillirest õliga üle määrida, et kalatükid ilusalt triibuliseks saaksid ja kala resti külge kinni ei jääks. Pärast mõneminutist lahtisel grillil küpsetamist võib kaane grillile peale panna ning ühtlasemas kuumuses kalal veel 5-6 minutit küpseda lasta, õrnemaid kalu ei pea isegi keerama.
    Tugeva struktuuriga kalu saab ka ringi keerata, ainult tangide asemel peab siis kasutama labidat. Kalafileede küpsetamiseks võiks Käärsti arvates teha fooliumist vanni, aga üleni fooliumisse mässida Käärst kala ei soovita, sest siis ei tulevat kalale see õige grilli maitse juurde, samuti ei saavat kala piisavalt kuumust.
    Huvitava tulemuse saavutamiseks pakub Käärst välja mõtte, kuidas lihale ja kalale grillil kaneelikooresuitsuga aroomi lisada. Kaneelikoored tuleb panna otse sütele, kuid mitte keskele, kus nad kiiresti ära põlevad, vaid äärtesse.
    Teine võimalus on panna sütele fooliumist topsik või tühi konservikarp, millesse pandud vedelike ja maitseainete vaiksest aurumisest liha mõnusat aroomi juurde saab. Sütele asetatud topsi võib valada veini või õlut, lisada lepakoorepuru, teepuru, kohviube, ürte, kaneelikoort või kadakalaaste. Tugevama liha küpsetamisel aitab veini- või õlleaur lihal ka pehmeneda.
    Käärst ütleb, et kuna alguses peab grill olema hästi kuum, siis kohe pole kaant vaja. Mõneminutise intensiivse kuumusega saab liha ilusa värvi, edasi võiks jätkata madalama kuumusega, et säilitada liha mahlakus. Näiteks kõige mahlakam veiseliha valmib Käärsti sõnul +70 YC juures.
  • Hetkel kuum
Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Alphabeti head tulemused tekitasid järelturul ralli
Analüütikute prognoose ületanud Alphabeti majandustulemused kergitasid järelturul Google’i emafirma aktsiat üle tosina protsendi.
Analüütikute prognoose ületanud Alphabeti majandustulemused kergitasid järelturul Google’i emafirma aktsiat üle tosina protsendi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Majandusminister: Bolti president siin eksib, eelnõud kirjutavad ikka ametnikud
Platvormitöö direktiivi ja Bolti lobistamisega seoses näeb majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo, et ettevõtete eest seismine ongi avalik huvi ja ministeerium on toiminud õigesti.
Platvormitöö direktiivi ja Bolti lobistamisega seoses näeb majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo, et ettevõtete eest seismine ongi avalik huvi ja ministeerium on toiminud õigesti.
Euroopa gaasikauplejad muretsevad juba järgmise talve pärast
Gaasituru kauplejad on pärast 2022. aasta hinnatippu taas läinud murelikumaks, vahendab Bloomberg.
Gaasituru kauplejad on pärast 2022. aasta hinnatippu taas läinud murelikumaks, vahendab Bloomberg.