Finaalis vastakuti Adidas ja Puma

Koit Brinkmann 10. juuli 2006, 00:00

Milline reklaam saaks ühe firma jaoks olla veel parem, kui et tema logo on maailmameistrite särgil? Eileõhtuses finaalis kohtusidki lisaks Prantsusmaale ja Itaaliale ka "verivaenlased" Adidas ja Puma.

Adidase ja Puma omavahelisele vaenule panid aluse firmade loojad, vennad Adolf (Adi) ja Rudolf Dassler, kes alates 1924. aastast juhtisid koos isa kingavabrikut. 1947. aastal Rudolf lahkus ning lõi oma firma, mille nimeks sai Puma. Teise venna Adi firma nimeks pandi Adidas.

Kahe suure kontserni, Adidase ja Nike väiksem konkurent Puma kuulutas globaalses jalgpallikaupade äris välja võitluse. "Suurest kahest peab saama suur kolmik," ütles Puma juht Jochen Zeitz enne MMi. Puma jalgpallikaupade käibe kasv plaanitakse sel aastal kahekordistada. "Meie sooviks on saada territoorium, mis jääb Kairo ja Kaplinna vahele, enda valitsuse alla. Oleme juba number üks varustaja Aafrikas," rääkis Zeitz.

Finaalturniirile jõudnud meeskondadest olid kuuel seljas Adidase särgid. Adidase jalavarje kandis MMil üle 200 mängija. Paljudega on sõlmitud individuaalsed lepingud. Näiteks kannab David Beckham, nagu kogu Inglismaa koondiski, Umbro riideid, kuid jalgpallisaapad on tal Adidaselt. Adidas on tänu lepingutele FIFAga ka jalgpallikohtunike ning pallipoiste riietaja.

Briti spordikaupade tootja Umbro võib selle aasta müügitulemusega igati rahule jääda. Rekordiline nõudlus Inglismaa jalgpallikoondise särkide järele on kasvatanud esimese poolaasta müüki 41 protsendi võrra.

Finaalturniiril olid esindatud ka kaks vähetuntud tootjat: Joma ning Marathon.

MM 2010 - staadionid ei ole valmis Nelja aasta pärast toimuvad jalgpalli maailmameistrivõistlused Lõuna-Aafrika Vabariigis. Kümnest staadionist on neli ehitamata ning ülejäänud vajavad moderniseerimist. Brasiillaste jalgpallikuulsus

Pele kommenteeris olukorda nii: "Mul on mure, et nad ei jõua oma töödega valmis."

Uganda valitsus selgitas elanikkonnale, et jalgpalliülekannete ajal ei tohi vooluvõrku lülitada palju voolu tarbivaid aparaate, sest ainult sedasi on võimalik riigi elektrivõrk töös hoida ning jalgpalliülekandeid näha.

Brasiilia ründaja Robinho, pärast 0 : 1 kaotust Prantsusmaale veerandfinaalis
Õpime terve elu midagi juurde. Oleme õppinud, mis tunne on võita. Täna õppisime, mis tunne on kaotada.

F1 piloodi Ralf Schumacheri naine Cora Schumacher, pärast Saksamaa kaotust Itaaliale poolfinaalis
Ma ei osta aasta aega enam ühtegi pitsat itaallaste käest.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 16:07
Otsi:

Ava täpsem otsing