Langev mäe- ja naftatööstus

Tõnis Oja 12. september 2006, 00:00

Alanevad nafta- ja metallide hinnad kukutasid Euroopa aktsiaturud nelja nädala madalaimale tasemele.

Maailma suurim mäetööstuskontserni BHP Billiton aktsia hind kukkus Londoni börsil 5,4 protsendi võrra 929 Suurbritannia pennini, Anglo American, mis on suuruselt teine kaevanduskompanii, aktsia hind kukkus 4,2 protsenti 2,134 naelani ning Rio Tinto aktsia hind on odavnenud 5,6 protsendi võrra 25,22 naelani.

"Kartused globaalse majanduskasvu aeglustumise ja metallide ülepakkumise pärast rõhuvad kaevandus- ning naftasektorit," lausus Bloombergile Madridis asuva maaklerfirma Venture Finanzas aktsiaturgude juht Francisco Salvador. "Meie soovitame oma klientidel toorainesektorist väljuda."

Nafta hind, mis langeb juba kuuendat järjestikust päeva, kukutab samal ajal naftakompaniide aktsiaid. BP, mis on suuruselt kolmas börsil noteeritud naftakompanii maailmas, on langenud 1,4 protsendi võrra 582,5 Suurbritannia pennini. Totali aktsia on oma väärtusest kaotanud 1,5 protsenti 50,15 euroni. Soome Neste Oili aktsia hind on langenud 2,8 protsenti 22,31 euroni, Põhjamaade suurima naftakompanii Statoili aktsia hind kukkus 4,2 protsenti 159,5 Norra kroonini.

"Tugevaim tõus on möödas," kommenteeris Bloombergile mäe- ja naftatööstusettevõtete aktsiate hinnalangust Agilis Gestioni fondivalitseja Marc Valahu. "Me oleme nende tööstusharude suhtes ettevaatlikud."

Vase hind langes Londoni börsil kolmandat päeva järjest.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 16:15
Otsi:

Ava täpsem otsing