Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Näpuotsaga fantaasiat

    Sergei Trunov on teiselpool telefonitoru natuke jahmunud olekuga, kui kuuleb, et lugu jõulutoidu valmistamisest võiks sisaldada ka ajakirjaniku katsetust restoraniköögis nuikapsast jagu saada. Ega kokkamine ole naljategu. Lisaks tunnistan kohe ausalt üles ka, et varem ma kuskil restoranis töötanud pole.
    Igal juhul turnime juba mõne päeva möödudes koos fotograaf Indrekuga küüslaugurestorani soliidsest trepist teisele korrusele ja küsime natuke arglikult peakoka jutule. Hetke möödudes vupsab Sergei köögiuksest välja, endal lai naeratus näol, ja juhatab meid otse töötandrile: et juba ootasime, asjad jätame siia, kohe toon kitli ka.
    Ebalus kaob, uudishimu mitmekordistub…
    Selles köögis valitseb kord. Sigin-sagin on nii konkreetne, et pole kahtlust: igaüks teab, mida ja millal ta teeb. Karbonaaditükid ja juurviljad on hakkijate ootuses lauale rivistunud. Sergei haarab noa ja hekseldab kapsa ahvikiirusel tükkideks. "Vahest oleks parem, kui ma pigem seentega katsetan," pakun ma välja. Lõppude lõpuks - ega see elus esimene kord hakkida ole. Fotograaf Indrek klõpsib samal ajal hullunult pilte.
    Siis saan oma valdusesse riivi. Tavalise riivi ja tavalise kartuli. Hakkame valmistama kartulikooke. Nii me siis kahekesi riivime. Sergei kolm kartulit, mina sama ajaga pool kartulit.
    "Kartulikotlette on ise lihtne teha. Kodus võib kartuli ka läbi hakklihamasina lasta," juhendab Sergei. "Peaasi on riivitud segu vees hoida, muidu tõmbub kartul õhu käes hallikaks."
    Ja-jaa, see nipp on juba lapsepõlve vanaema-suvedest meeles…
    Siis sulpsab riivitud kartulile kaussi seltsiks üks muna ja sool ning kartulitaigen on valmis pannile rändama. Kerge praadimine, kiire kuumutus ahjus, kus kõrval säriseb paljulubavalt karree. Ja siis serveerimine: toit taldrikule, värviline tomatikuul silmarõõmuks. Valmis. Sergei piilub kella: 49 minutit hakkimisest serveerimiseni.
    Edasi suundume söögisaali valmistatut nautima ja niisama juttu puhuma. Kuuleme, et Sergei Trunov on restorani menüü peavalvur olnud juba seitse aastat: sama palju talvesid, kui on möödunud toidukoha avamisest. "Ei ole ära tüdinenud," tõrjub ta mu kahtlusi. "Ega siin kella vaadata, aga kogu köögipersonal on sama. Keegi ei ole seitsme aasta jooksul ära läinud."
    Sergeid ennast veetlesid kokakunsti saladused juba lapsena. Ta tunnistab naerdes üles ka teismeliseea-eelsed äpardused. "Kord ilmestasin borši hernekommidega. Aga see maitses lihtsalt jube…"
    Edasi tuli juba kokakool ning kuus aastat kestnud töö laeval. "Mehed tahavad hästi süüa, seal juba nalja ei mõisteta, kui toit ei kõlba," teab Sergei. "See oli tõeline kool, ega raamatust poole sea fileerimist ära ei õpi."
    Restorani spetsiifika tõttu ei saa me ka küüslaugu teemast üle ega ümber. "Küüslauk ei tohi toidus üle lüüa, toit peab olema tasakaalus," räägib Sergei ja lisab muiates: "Kui klient just otseselt ei nõua, siis me töötlemata küüslauku kunagi ei serveeri. Muidu võib tõesti isegi trollikontrolöri ära ehmatada. Õigesti lisatud küüslauk aga sobib igasse toitu. Vast mannapudru jätaksin välja…"
    Muidu on aga küüslaugurestorani töötajad küülauguusku küll. Sergei kinnitab, et oma lapselgi ripub küüslauguküüneke paela otsas kaelas: tuleb vaid paari päeva tagant värske vastu vahetada ja pahad pisikud ei saa ligi.
  • Hetkel kuum
Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Balti aktsiad jätkasid tõusulainel
Neljapäeval sai sel nädalal alanud Balti aktsiate tõus jätku, kui Balti koondindeks Baltic Benchmark kerkis 0,36%.
Neljapäeval sai sel nädalal alanud Balti aktsiate tõus jätku, kui Balti koondindeks Baltic Benchmark kerkis 0,36%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Taastuvelektri toodang näitas aasta alguses kasvu
Eesti elektrijaamad tootsid esimeses kvartalis taastuvelektrit 791 gigavatt-tundi ehk 17 protsendi võrra rohkem kui eelmise aasta samal perioodil.
Eesti elektrijaamad tootsid esimeses kvartalis taastuvelektrit 791 gigavatt-tundi ehk 17 protsendi võrra rohkem kui eelmise aasta samal perioodil.
Raadiohommikus: tippjuhtide värbamine, noorte palk ja börsitulemusi
Neljapäeva hommikuprogrammis tuleb juttu tippjuhtide värbamisest, noorte palgaootusest ning mitme börsifirma tulemustest.
Neljapäeva hommikuprogrammis tuleb juttu tippjuhtide värbamisest, noorte palgaootusest ning mitme börsifirma tulemustest.