Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Pankadest ja tuhvlitest kuni suurerastamiste alguseni

    1992. aasta jaanuaris lõpetas oma tegutsemise Edgar Savisaare valitsus ning ellu kutsuti Tiit Vähi vahevalitsus, kelle ülesandeks oli reformide elluviimine ning paljude ebapopulaarsete otsuste vastuvõtmine, mis tulevikus pidi andma hea resultaadi.
    Vähi valitsus töötas kuni oktoobrini 1992, Riigikogu valimisteni, pärast mida algas Mart Laari esimene tulemine. Laari valitsus pidas vastu 1994. aastani, kui meedia huviorbiiti kerkis rublaskandaal.
    Teravaks läks ka presidentide valimiskampaania. Arnold Rüütli ning Lennart Meri duellist väljus 1992. aastal võitjana viimane.
    President valiti toona neljaks aastaks. Meri võidukäik sai jätku ka 1996. aasta valimistel.
    Jaanuari esimestel päevadel alustas iseseisvana tegevust Hansapank. Enne seda oli pank tegutsenud Tartu Kommertspanga filiaalina.
    Kes oleks osanud arvata, et lisaks asutajatele teeb pank veel paljud miljonärideks. Kodu-Anttila tulek. 40aastane postimüügikaubamaja alustas oma kataloogide müüki Eestis.
    Kohapeal müüdav pool aastat kehtiv 400- leheküljeline kataloog maksis viis senti vähem kui 30 krooni.
    Tellimuste ja raharingluse katseperioodi alustati Viljandist, et vähendada äririske. "Peastaap" on ettevõttel Viljandis tänaseni.
    Jaanuari viimastel päevadel nägi ilmavalgust ka näiteks FEB ja tänasel kujul Eesti Põlevkivi.
    Veebruaris iseloomustas Äripäev Eesti majanduse hetkeseisu nõnda: meestejalatsite valik piirdub tuhvlite ja kummikutega.
    Prognoos: alguses kaovad kummikud, siis tuhvlid. Väliskapitali toetusel tulevad müügile seitsme penikoorma saapad.
    Ettevõtlus maratoni alustas näiteks E-Betoonelement. Samas teatas neljandik Saar Polli korraldatud uuringus osalejaist, et mõtleb Eestist lahkumise peale.
    Tartu linnavalitsus otsustas erastada seitse nõukogude perioodil ehitatud toidukauplust ning sööklat. Tegu oli esimese suurema erastamisega Tartu linnas.
    Märtsikuu algas Eestis üleüldise kaupade ning teenuste hinnatõusuga. Viis korda kallines gaas, tõusid toasooja, õlle, tubaka, sideteenuste hinnad.
    Kallinema pidi ka elektri hind, kuid valitsus peatas selle otsuse. Vaatamata hinnatõusule järjekorrad kaupluste uste taga ei vähenenud. Dio Oil Eesti AS, MAP Eesti ning Ordi ASi asutamise aegu kuulutas metalliärimees Robert Lepikson välja 2500 dollarilise preemia sellele, kes avastab kuritegeliku süsteemi, mis tegutseb värvilise metalli ja selle jäätmete kokkuostu ning väljaveoga Eestist.
    Märts on ka ajalooline kuu, kuna just siis pani oma esimese arvuti kokku Microlink. Põhjus oli proosaline, arvutid olid lihtsalt liiga kallid ning Eesti mehed eesotsas Rainer Nõlvakuga võtsid asja ise kätte ja tegid ära. Täna töötab mitmekülgne mees Nõlvak välja vähivaktsiini, Microlink ei tooda enam arvuteid, vaid pakub erinevaid IT-lahendusi.
    4. aprill oli kuupäev, mil Statoil avas esimese konteinertankla Linnahalli kõrval.
    Teine tankla oli plaanitud rajada Järvevana tee ning Tartu maantee ristumise piirkonnas. Esimese tankla rajamisel ei saadud paraku hakkama ilma skandaalideta. Statoili juhtis siis Gunnar Okk.
    Veel kolm päeva varem (1. aprillil) avas Estonian Air lennuliini Kopenhaagenisse. Tegu ei olnud naljaga. TU-134 hakkas sinna ja tagasi lendama kahel päeval nädalas - kolmapäeval ning laupäeval. Samas valitses riigis terav sularahakriis.
    Äripäeva toimetusse marssis kuu keskel sisse kooperatiivi Kuto esindaja ja kurtis, et Tartu Kommertspank ei suuda oma kliente teenindada.
    Ajal kui põllumehed kuulutasid välja pankroti, registreeriti Eestis tänane Coca-Cola HBC Eesti AS. Tekkis küsimus, mida osta - Pepsit või Coca-Colat?
    Palju aga maksis reklaamiklipp teles?
    "Sekund maksab 1-2 dollarit või vastav kogus rublasid Eesti Panga noteeringu järgi. Hind oleneb sellest, millal reklaam on eetris ja kas seda näidatakse saate sees," selgitas ASi Reklaamitelevisioon ärijuht Andres Jõesaar reklaamihindade kujunemisest televisioonis.
    Kuu lõpus valitses Tallinnas AGFA-hullus, fotopoe avamisel esimestele poe külastajatele välja reklaamitud tasuta värvifilmid meelitasid kohale üle poole tuhande inimese. Avamisel tagasid korda politseinikud. Lääne ärimeestele oli see märgiks, et Eestisse tasub investeerida.
    Pakterminal asutati juuni viimasel päeval, mil kirjutati alla Eesti-Hollandi ühisaktsiaseltsi asutamise dokumentidele. Asutajateks olid Eesti aktsiaselts N-Terminaal ning Rotterdami firma Paktank International B.V.
    Lepingu kohaselt rajas Pakterminal Muuga sadamasse naftasaaduste terminaali, mille esimene järk mahuga 57 000 kuupmeetrit anti käiku juba 1992. aasta lõpus.
    Terminal hakkas teenindama naftatöötlemistehaseid, naftasaadusi eksportivaid ning importivaid Eesti, Venemaa ja lääneriikide firmasid. 1992. aastal aktsiaseltsi N-Terminaal juhatuse esimees olnud Aadu Luukas arvas toona, et tegemist on viimase viiekümne aasta suurima erakapitalil põhineva rahvusvahelise aktsiaseltsiga.
    Naftatransiidiga tegelev Pakterminal sai järgnevate aastatega sisse kiire hoo, figureerides mitmetel kordadel 1990ndate keskel Äripäeva TOP 100 kõige kõrgemal kohal.
    Eesti Mobiiltelefon (EMT) avas mobiilsidekeskjaama. Enne seda olid kõik Eesti NMT-450 töötanud Soome keskjaama kaudu.
    Populaarsed olid siis Nokia Citymani mobiiltelefonid, mis lubasid oma reklaamides laitmatut sidet. NMT-450ga sai tol hetkel helistada Tallinnast, Tartust, Pärnust ja Keilast.
    EMT ise asutasid aga 3. aprillil 1991 Eesti Telekommunikatsioonid, Soome kompanii Posti- ja Telelaitos ning Rootsi firma Swedish Telecom International AB.
    Juulikuusse jääb ka hulgimüügifirma LTT ASi tulek. 21. juuli, enne Barcelona olümpiamänge, rajasid purjetajad Tõnu ja Toomas Tõniste ning Peeter Saraškin oma firma.
    1992. oli vendadele Tõnistetele üldse hea aasta - Barcelonast tuldi koju pronksmedaliga. Neli aastat varem Soulis oldi aga teisel kohal.
    8. augusti Äripäevas hakkas silma huvitav reklaam. Kuulutuses seisab, et Helsingi ja Stockholmi sadamas ostetakse koobaltit 34 000 dollariga tonn ning niklit, mille tonni eest pakuti 5900 dollarit. Tasu lubati sularahas.
    Samal ajal kui metalliäri tegi nii mõnegi miljonäriks, alustasid teiste firmade seas näiteks Lukoil Eesti AS ning Saaremaa Laevakompanii.
    Tehti ka suuri sõnu. Eesti-Austria-Ameerika ühisettevõtte Amerest Hotels peadirektor Rein Kuusmik lubas, et hotelli Sheraton Tallinn ehitamine algab septembris. Hotell ei saanud aga kunagi valmis.
    Ärimehed, kes tahtsid aga suve lõpuks golfimängu selgeks õppida, pidid sõitma Värskasse, kus asus tollal ainus täismõõtmetega golfiväljak Eestis. Kolmepäevase kursuse eest pidi maksma 117 krooni.
    Savisaar hakkas piljardit mängima ehk Rahvarinne (RR) lubas oma majanduspoliitilistes seisukohtades muretseda Eestile miljard dollarit täiendavat laenuraha, luua 100 000 uut töökohta ning viia maksukoormus 1991. aasta tasemele.
    Raadio Kukust sai esimene kommertsraadiojaam Eestis. Samal ajal lükkas Hugo Osula hääled sisse Mootorreisi ASile. Aeg bussifirma asutamiseks oli hea, kuna piirid olid taas lahti ning ajale jalgu jäänud Ikarus-bussid sai Skandinaavia toodangu vastu ringi vahetada.
    September kulmineerus klaastaara uputusega. Taara puudusest sai taara uputus vahetult pärast rahareformi, kui kogunenud taarat hakati massiliselt ära andma.
    Mart Laar esitas valitsusprogrammi. Koalitsiooni moodustasid ERSP, Isamaa ning Mõõdukad. Valitsuse esmaseks ülesandeks oli Eesti rahvale toidu ja sooja tagamine eelolevaks talveks. Laar lubas Riigikogu ees, et hakkab ka likviidsust likvideerima (?!)
    Põhjust hirmuks oli, sest riigil oli masuudivaru ainult vana-aasta õhtuni.
    Meediamaastikul toimusid ka suured muudatused. Äripäeva peatoimetaja Peeter Raidla lahkus ametist, siirdudes Hommikulehe peatoimetaja kohale.
    Maailma suurimaid arvutiriistvara tootjaid IBM avas oma esinduse Eestis. Teised suured gigandid veel mõtlesid.
    Samal kuul sõlmiti ka esimesed pandilepingud Eestis.
    Honda leidis Soome kaudu tee Eestisse ehk nurgakivi pandi tänasele Veho Eesti ASile. Ametlikult oli ettevõte registreeritud aga juba septembris.
    Ajakirjandusse jõudis uudis aga kaks kuud hiljem. Novembrisse jäid ka Elke Auto, Nissan Balti ning seakasvatamisega tegeleva Ekseko ASi algus. Andres Sarri (Eesti Talleks) ja Meelis Milder (Baltika AS) kutsusid kokku pressikonverentsi, kus nõudsid riigilt selgust, milliseid garantiisid riik annab eraettevõtjale, kes on avalikul erastamiskonkursil aktsionäride raha eest ostnud riigile kuuluvat vara. Tegu oli eraettevõtete esmakordse oma õiguste kaitseks korraldatud väljaastumisega vabas Eestis.
    Jaan Manitski vahetas Eesti Erastamisettevõtte juhi kohalt välja Andres Bergmanni, mille peale kirjutas Olari Taal, et valitsus ei andvat endale aru, mida ta on korda saatnud erastamisettevõtte haldusnõukogu laialisaatmisega.
    "Andku Jumal Laarile andeks," võis Taali toonase seisukoha kokku võtta.
    Kümne Eesti maapanka ühinemise tulemusena vormus Eesti Ühispank.
    Konesko ASile panid aluse Mart-Järvo Hirtentreu ning Margus Säde. Kui algselt toimus ettevõtte tootmistegevus Tallinnas, siis 1998. aastast ollakse otsapidi Järvamaal Koerus.
    Äripäeva lugejad valisid aasta parimaks pangaks Hansapanga ning halvimaks Rein Kaarepere juhitud Tartu Kommertspanga, mis pankrotistus.
  • Hetkel kuum
Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Alphabeti head tulemused tekitasid järelturul ralli
Analüütikute prognoose ületanud Alphabeti majandustulemused kergitasid järelturul Google’i emafirma aktsiat üle tosina protsendi.
Analüütikute prognoose ületanud Alphabeti majandustulemused kergitasid järelturul Google’i emafirma aktsiat üle tosina protsendi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Swedbank kaotas kasumit vähem kui SEB
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.