Neljapäev 27. oktoober 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Arengukava tagab õlitootjatele kasvavas mahus põlevkivi

Martin Hanson 23. veebruar 2007, 00:00

Varsti Riigikokku jõudvas põlevkivi kasutamise arengukavas on kirjas, et Eestis tuleb piirata põlevkivi kaevandamise mahtu 20 miljoni tonnini aastas ja vähendada põlevkivi osa Eesti energiatootmises, et tagada pikaajaliselt energiaga varustamine.

Kui praegu läheneb põlevkivitoodang 15 miljonile tonnile aastas ning sellest kasutatakse umbes 12 miljonit tonni elektri tootmiseks, siis 2015. aastaks kaevandatakse maapõuest 20 miljonit tonni maavara aastas, kuid elektritootmise efektiivistamise tulemusel läheb elektriks alla 10 miljoni tonni.

See tähendab, et ligi pool kaevandatavast riiklikust strateegilisest ressursist läheb õli, tsemendi ning põlevkivikeemia tarbeks. Tsemendi ja keemiatoodete osa on tootmises marginaalne. Seega põhimõtteliselt sätestab riik arengukavaga põlevkiviõli tootmise suurenemise. Õli müüakse eraettevõtete vahendusel rohkem kui kolmveerandi ulatuses aga piiri taha.

Vaadates praegust õli maailmaturuhinda ning selle tõenäolist tõusu, on õlitootmine vägagi perspektiivne. Seda riigi strateegilise varu arvel teha on aga kindlasti vale, leiavad eksperdid.

Eesti esienergeetik Einari Kisel on nõus, et kindlasti tuleb üle vaadata süsteem, kus riigi poolt ettevõtjatele odavalt antav põlevkivi müüakse ülikallilt maailmaturul ja põhilise koore riisuvad sellelt eraettevõtjad.

Lääne-Virumaal asuva Sõmeru vallavanem Peep Vassiljev ütles, et õli jaoks kaevandatava põlevkivi hulk kasvab kindlasti üle nelja korra.

"Jutt sellest, et põlevkiviõliga soovitakse Eesti kaubandusbilanssi tasakaalu viia, on täiesti jabur," sõnas Vassiljev. "Senikaua, kuni naftabarreli hind on üle 30 USA dollari, on tegemist väga kasumliku äriga. Keskkonnale ja majandusele tehtava kahju maksavad kinni aga eestlased," lisas Vassiljev.

Keskkonnaministeeriumi keskkonnakorralduse ja -tehnoloogia osakonna juhataja Rein Raudsepa hinnangul saab õlitootmist piirata kaevandamise kaudu.

"Õli tuleks osta riigile, kuid tänane maailmaturuhind on väga kõrge ja maksumaksja ei oleks sellega nõus," sõnas Raudsep.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing