Suurpuhastus Eesti Energia nõukogus

Anne Oja 04. aprill 2007, 00:00

Kui Sõõrumaa põhjendas lahkumist peatselt tekkiva huvide konflikti ja põhimõttega, et ta üle viie aasta ühes ja samas kohas ei tööta, siis tuleval nädalal võib oodata koalitsiooni jäänud poliitikute tagasikutsumist Eesti Energia nõukogust, rääkis nõukogu liige Heido Vitsur eile.

"Kes opositsiooni lähevad, neid pole mõtet hoida," sõnas Vitsur. "Muudatus võib olla täielik," viitas ta võimalusele, et praegusest nõukogust võivad tuleval nädalal jätkata vaid suurettevõtte ASi EE Grupp esindaja Toomas Luman ja reformierakondlane Meelis Atonen. Sõõrumaa lahkumisest tekkivat tühikut hakkab esialgu täitma Luman.

Eesti Energia nõukogu liikmed Meelis Atonen ja Tiit Tammsaar ütlesid, et ei tea, kes tagasi kutsutakse. "Samas vaevalt, et ma jätkan, ehkki kogemused ja haridus lubaks," tunnistas Tammsaar.

"Pärast valimisi on nõukogu alati muutunud, kuid Sõõrumaa pole poliitiline pool," sõnas Vitsur. Ta lisas, et Sõõrumaa minek oli juba ammu teada. "See oli teada vähemalt nii mulle kui ka Lumanile," täpsustas Vitsur, "kes me ka viie aasta eest nõukogus olime."

Juba mõnda aega on spekuleeritud, et Sõõrumaa asus energeetikafirma nõukogusse soovist saada konfidentsiaalseid andmeid oma äia Priit Marani pisikese elektrijaama tarbeks.

"Teate, kui räägitakse sellest pisikesest kombijaamast, mis toodab paarkümmend megavatti, siis mina küll ei usu, et see Eesti Energiale mingi konkurent oleks," hajutas Vitsur kahtlusi. "Iseasi, kui tegu oleks Fortumi või Vattenfalliga. Sõõrumaa ettevõtte ja Eesti Energia mastaap on aga niivõrd erinev."

Tammsaar kinnitas, et monopoolse firma nõukogus arutati tuumaenergeetika ja eelarve küsimusi, mitte kombijaamadega seonduvat. "Kui läksin nõukogusse, oli Sõõrumaa küsimus just päevakorras," lisas Tammsaar, "aga nii palju kui kokku puutusime, oli ta nõukogule hea juht. Kui mälu mind ei peta, taandas ta kord end ka hääletamisest."

Urmas Sõõrumaa täpsustas, et mõtles huvide konflikti all oma kavatsust investeerida energiasektorisse. "Mis mahus, et tahaks veel öelda," lisas ta. "Plaanin investeerida nii Eestisse kui ka väljapoole ja teha seda veel selle aasta sees."

Eesti Energia kurss jääb nõukogu vahetumisel enam-vähem samaks. "Ma ei usu, et oleks häid poliitikuid, kes hoiaksid energiahindu madalal, ja kurje, kes tahaksid seda kohe tõsta," ütles Atonen. "Nõukogu teeb ikkagi ratsionaalseid otsuseid."

Sõõrumaa sõnul mõjutab praegust monopoolset ettevõtet pigem see, et 2009. aastal lastakse energiaturg vabaks. "Eesti Energia on siis nagu piisk meres, ja uue nõukogu ette kerkib kohe küsimus, kuidas ellu jääda, kas börsile minna, kasvada või ühineda," ütles Sõõrumaa.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing