Oma arvamuse ja avatud meelega jõuab edasi

Teeli Remmelg 28. mai 2007, 00:00

"Ma pole pidanud oma karjääri kunagi planeerima. Olen saanud liikuda edasi samm-sammult ja sobival hetkel on mulle pakutud uusi võimalusi," arvab oma karjääri kohta Kristian Krapper.

Õnnelik juhus viis ta ka pärast ülikooli Toyotasse. Nagu paljud noored inimesed, ei teadnud ta täpselt, millist tööd tahab teha ja sattus esmalt hoopis arvutifirmasse. Siiski sai ta kiiresti aru, et see valdkond pole ikkagi tema jaoks.

Õnneks otsis Toyota Danmark just turundusinimest ja Krapper võitis konkursi. Järgnevad 16 aastat on ta pühendanud end Toyotale ja jõudnud põhjamaid ühendavad Toyota Nordicu tippjuhtkonda.

"Õnneks on läinud nii, et iga kolme-nelja aasta tagant on mulle pakutud uut võimalust, mis mulle ka huvi on pakkunud. Kuigi ma pole meeleheitlikult edasi trüginud, olen julgenud vajadusel oma seisukoha välja öelda. Ilma selleta ei panda sind lihtsalt tähele ega pakuta ka midagi. Ehk on mul ka lihtsalt õnne olnud," meenutab Krapper oma karjääri.

Peale autode on Krapperil teinegi kirg - golf. Kas tõsiasi, et ta mängib samas klubis Taani Toyota omanikuga, on teda ka karjääris edasi aidanud?

Kristian Krapper lükkab selle eelarvamuse kiirelt ümber. "Ainult golfimänguga äris edasi ei jõuda. Taanis mängivad kõik golfi, see on jalgpalli järel populaarsuselt teine ala. Aga samas - kui teed midagi hästi, siis sind pannakse tähele ja austatakse, see kehtib ka golfiväljakul."

Krapper mängib golfi väga hästi ja on Taani amatööride võistlusgolfis ka parimate seas olnud. Mingil määral on see talle kindlasti kasu toonud: kui oled milleski hea, siis sind ka märgatakse ja hinnatakse. Ka on golfiharrastajatel alati millestki rääkida. Siiski pole Krapperi arvates hea golfioskus piisav, et tippjuhiks saada, selleks on vaja ka teadmisi ja sobivat isiksust.

"Arvan, et minu tugevus juhina on, et oskan näha seoseid asjade vahel. See on aidanud mul hakkama saada ka valdkondades, mida ma sügavuti ei tunne. Näiteks olen olnud IT-juht ja kuigi ma ei tundnud seda ala sügavuti, oskasin näha eri osakondade vajadusi ja neid IT-inimestele edasi anda."

Eelmises töökohas Toyota Nordicus suutis ta viia ellu esmapilgul raske ülesande - suurendada efektiivsust nelja põhjamaa esinduse koostööga. "Enne seda olid Taani, Norra, Rootsi ja Soome esindused harjunud ajama oma rida ega uskunud, et koos on võimalik midagi paremini teha."

Ometi oli lõpptulemus kõigile üllatav - ühiselt suudeti kokku hoida märkimisväärselt kulusid. Näiteks tuli ühiselt reklaami tellimine agentuurist tunduvalt odavam ja saadi paremaid tingimusi. Kuigi omavaheline kooskõlastamine ja kokkulepete saavutamine oli nelja riigi vahel aeglane, oli lõpptulemus kõigile meelepärane.

"Vahel tundsime küll kannatamatust, kui rootslased tahtsid kõiki asju esmalt töötajatega läbi arutada - see tundus meile ajaraiskamisena. Aga nad on lihtsalt sellega harjunud ega kujuta ette, et teistmoodi on võimalik."

Taanlased on rohkem eestlaste moodi ja leiavad, et mõned otsused on lihtsam enne vastu võtta ja siis töötajatele edasi öelda. Eestlaste juures meeldibki talle algatusvõime ja julgus oma arvamust välja öelda. "Hea, et asju ei räägita siin ümber nurga, nii et nendest arusaamine võtaks aega. Kartsin algul, et eestlased vaatavad mulle alt üles ja ootavad lihtsalt korraldusi. Õnneks sain peagi aru, et olen eksinud."

Ka on ta märganud eestlaste õpihimu. "Arvan, et see hea märk. Kui inimesed täiendavad ennast ja teevad palju tööd, siis saavad nad tulevikus selle eest ka raha. Olen ka märganud, et sama tööd, mida Eestis teeb üks inimene, teeb Soomes kolm inimest," hindab Krapper eestlaste töötahet.

Kristian Krapper on väga laia silmaringiga ning huvitav vestluspartner. Temaga leiab alati huvitava teema, mis ei pruugi puudutada argirutiine, vaid vaatavad ka kaugemale.

Juhina ja inimesena on ta ise otsekohene ning ootab seda samuti oma kolleegidelt.

Ta erineb Eesti juhtidest, kuid see ei tulene rahvusest, vaid pigem tema avatusest ning meeskonnatööle orienteeritud stiilist.

Kristian on kiirelt Eesti ellu sulanud. Sellele on kindlasti kaasa aidanud Eesti paljuski Skandinaavialik elu- ja ärikultuur.

Kristian usaldab oma meeskonda. Enne üht meie väga suurt ja tähtsat sündmust, mille eest vastutasin, küsis ta: "Kas sa oled kindel, et kõik on korraldatud ja hästi?" Vastasin, et olen kindel. Selle peale vastas tema, et siis on ka tema kindel.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 10:32
Otsi:

Ava täpsem otsing