Laupäev 10. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Grillmeister koju keskmise palga eest

Marko Liibak 08. juuni 2007, 00:00

Näiteks sõltub hind sellest, milliseid tooteid seltskond süüa soovib ja milliseid vahendeid nende valmistamiseks vaja on, selgitab toitlustusfirma Rain Stuudio juht Rain Käärst.

"Näiteks 10-liikmelise seltskonna kolmetunnisele aiapeole saab grillmeistri tellida 8000 krooni eest," lubab Käärst, kuid märgib, et see on tervikpakett ning hinna sees on igale inimesele klaas veini, toidumaterjalid ning valmistamisvahendid.

Tallinnast kaugemal toimuva aiapeo korral lisandub 8000 kroonile transpordikulu.

Kui aga kutsuda peole ainult grillmeister ning toit ja kõik töövahendid on peoperemeeste poolt, läheks see maksma 5000 krooni, hindab Käärst.

"Pulmavana kombel külast külasse ja aiast aeda käivat grillmeistrit ma siiski ei tea," lisab Käärst.

Tema hinnangul kujunevad järjest populaarsemateks üritused, kuhu kutsutakse küll grillmeister, kuid käe harjutamiseks võtavad peolised meistri juhendusel toiduvalmistamisest ise osa.

Sämmi Grilli kaubamärgi omanik Alvar Sammal ehk grillmeister Sämm nõustub, et 8000 krooni võib hinnaorientiiriks võtta küll, kuid ta ise ei soostu konkreetset hinda ütlema. "Liiga palju on nüansse, mis hindu mõjutavad," põhjendab Sämm.

Hind oleneb lisaks seltskonna suurusele sellest, mida kõrvale süüa tahetakse, kuidas toit valmistatakse ehk kas liha küpsetatakse või tehakse barbecue'na või lihtsalt grillitakse, kas toit valmistatakse väikeste tükkidena või küpsetatakse hoopis terve siga, kirjeldab Sämm.

Tähtis on seegi, millise looma lihast toit tehakse ja kas näiteks siga, veis või lammas küpsetatakse kohapeal või tuuakse kohale eelküpsetatult.

"Ja muidugi on oluline ka vahemaa. Kui ikka on vaja Saaremaale minna, tuleb arvestada hoopis krõbedama hinnaga," lausub Sämm.

Samas tõdeb ta, et näiteks 10-liikmelisele seltskonnale läheb grillmeistri teenus tunduvalt kallimaks kui 200-300 inimesele. "On ju üks kohaleminek, üks tegemine ja ajakulu."

Teenuse suured hinnakäärid tulenevad Sämmi meelest sellest, et tihti makstakse grillmeistrile makstakse mustalt, n-ö käest kätte.

Rakvere Lihakombinaadi liha tootejuht juhatuse esimees ja koolitaja Enn Tobreluts ütleb, et odavaim üritus, kus ta grillmeistrina või koolitajana käinud on, maksis 9000 krooni ning kalleim 70 000 krooni.

"9000kroonisel üritusel oli 20 osalejat ja seal oli tegu ainult barbecue-ahjus liha küpsetamisega ilma koolituste ja õppematerjalideta. Saab muidugi ka odavamalt, sest kõik oleneb konkreetselt tellitud teenusest. Näiteks grillimine on odavam kui barbecue," soovitab Tobreluts alati oma soovid enne läbi rääkida.

Hindade varieerumise selgituseks märgib Tobreluts, et on mitu võimalust - võib tellida kas ainult grillimise või barbecue ja grillimise koos, samuti saab tellida neist ühe. Kuid võib korraldada ka terve liharümba vardas süte kohal küpsetamise, spetsiaalsed koolitused (grillimise, barbecue, vokkimise, mop-kastme valmistamise ja lihakoolitused jne) ja õppematerjalid.

Tobreluts soovitab tellida nn täispaketi, mis sisaldab grillimist ja barbecue'd, peoteenindust ning koolitusi koos põhjalike õppematerjalidega.

"On võimalik korraldada ka grillimise või barbecue võistlusi sõpruskondadele või firmadele," märgib Tobreluts.

Tobrelutsu kinnitust mööda on tema praktikas väikseid seltskondi olnud üsna vähe. Suurematel firmaüritustel tuleks arvestada ligikaudu 40 000 krooniga, kommenteerib ta.

Toitlustusspetsialist Sven Azojan kinnitab nagu kolleegidki, et hinnad kõiguvad vastavalt tellijate soovidele. Tema firmast kokka tellides läheks see maksma vähemasti 250 krooni inimese kohta. "Nii et 10-liikmelise seltskonna jaoks teeb see vähemalt 2500 krooni, millele lisandub aga töötunni hind ja vajadusel ka transpordikulu."

Tavaliselt koosneb väiksemate ürituste menüü lihagrillist ning puu- ja aedviljagrillist. Samuti kindlasti mitmesugused kastmed ning toorsalat, loetleb Azojan.

Azojan märgib, et lisaks materjalidele ja toidu valmistamise vahenditele moodustab selle teenuse hinnast siiski märgatava osa koka töötasu.

Tuntud telekoka tellimine tuleb kindlasti kallim tavalisest grillmeistrist.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 10:33
Otsi:

Ava täpsem otsing