Langevalt turult ostmine toob riski raha kaotada

Enn Tosso 11. juuni 2007, 00:00

Pakkumisi on palju, arendajad pakuvad mitmesuguseid boonuseid ning annavad kergekäelisi lubadusi infrastruktuuri kohta. Ent pakutavast reisitšekist või isegi autost ei maksa lasta ennast peibutada, sest hinnad on rängalt õhku täis. Näiteks kolmemiljonilise maja puhul on täiesti tavaline, et tingimisruum ulatub kuni 500 000 kroonini.

Uus Maa Kinnisvarabüroo hindaja Monika Kuntseli hinnangul tähendab olukord, kus uusi maju ei müüda tegelikult sellise hinnaga, mida nende eest küsitakse, et tänases turusituatsioonis on ehitusmaksumus tunduvalt tõusnud.

Äsja valminud majadega müüjad on kinni n-ö vanades hindades - ajas, mil tundus, et kõik läheb kergelt müügiks - soeta krunt, ehita selle peale maja, lisa oma kasum ja müü maha. Kui veel pool aastat tagasi oli hinnatrend tõusev, siis täna see reaalselt nii ei ole ja majade müüjad ei saa oma vara eest loodetud hinda, kinnitab Kuntsel. Planeeritud kasumi on ära söönud oodatust kallimaks kujunenud ehitushind.

"Kuna kinnisvaraturg on muutunud ostjakeskseks, on ostjal võimalus valida paljude pakutavate piirkondade ja majatüüpide hulgast endale sobivaim, mille müügihind on kooskõlas tänase turusituatsiooniga," räägib Kuntsel. Kuntseli sõnutsi on linnast kaugemal asuvate majade puhul äärmiselt oluline ka hästitoimiv ühistransport.

Kui maja asub alustamisjärgus piirkonnas, peab ostja saama arendajalt kindla teabe, mis ajaks saab piirkond valmis ehitatud ja ekspluatatsiooni võetud. "Ei tahaks ju olla mõne aja pärast fakti ees, et kuna elurajooni valmimist finantseerivaid ostjaid napib, ei saa ka ümbritsev elukeskkond kunagi valmis," märgib Kuntsel. Kui majaostja kahtleb elurajooni valmimises või arendaja usaldusväärsuses, on mõistlik leida endale teine maja, soovitab ta.

ERI Elamispindade Kinnisvara tegevjuht Mart Saa soovitab konsulteerida enne ostu neutraalsel positsioonil oleva maakleriga, kes pole arendajaga seotud.

Majade puhul maksab asukoht ja kvaliteet. Heas ja tasemel infrastruktuuriga kohas, hästi läbimõeldud ning kvaliteetselt ehitatud majade hinnalangust me ei prognoosi.

Tänane elamispindade kinnisvaraturg on ostjakeskne: eramute pakkumise maht on oluliselt suurenenud, kiire ja tormiline hinnatõusu aeg on läbi ning kliendid ei pea hinnatõusu kartuses liigselt kiirustades ostuotsuseid tegema. Inimestel on aega valida ning oma võimalusi ja ootusi analüüsida.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing