Keemiatööstuse TOP: Ehitusvahud said alguse külmikust

ÄP 13. september 2007, 00:00

Eesti keemiatööstust juhivad kaks ettevõtet, mille toodanguks on polüuretaanvahud.

Vahutehnoloogia leiutas kuuekümnendatel aastatel firma Imperial Chemicals Industry, toonase brittide keemiatööstuse lipulaev. Vahu esialgne kasutuskoht, mis tänaseni on üks suuremaid valdkondi, oli külmkappide täitmine. Kappide vorm on erinev, sinna valatakse vaht sisse, et tekiks isolatsioon. Eestis toodetav ühekomponentne polüuretaanvaht on vaid väike osa kogu vahumaailmast, veel väiksem osa polüuretaanide maailmast.

Suurim kogus läheb täna hoopis autotööstusesse - ka Äripäeva lugejate autod koosnevad teatud määral polüuretaanist. Kui vahud turule tulid, olid nad oluliselt paremate ehitusomadustega kui praegu. Toona kasutati freoone, siis aga avastati, et need lõhuvad meie osoonikihti ning reostavad planeeti ning nende kasutamine lõpetati. Üle mindi teistele gaasidele, mis on ohutumad.

Tänase seisuga ei ole vahtudest leitud veel midagi mürgist, mis võiks elukeskkonda halvendada, kuid Euroopas seda siiski otsitakse.

Eestis valmib umbes 30% Euroopas toodetavatest vahtudest.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:01
Otsi:

Ava täpsem otsing