Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Puuvilja- ja marjavein on Eestis pika traditsiooniga
Ma vabandan sügavalt Äripäevas 25.10 avaldatu pärast - kodumaiste veinitootjate ees. ASi Grape arvamusega ei ühti kuidagi meie veinikonsultandile Andre Peremehele omistatud tsitaat. Oleme aastaid müünud oma kauplustes ja ka hulgimüügis Põltsamaa Felixi kvaliteetveine ning leiame, et marjaveinidel peaks olema kindlasti meie kodumaisel turul oma koht imporditavate viinamarjaveinide kõrval. Madalakvaliteedilist toodangut võib ju mõnel tootjal vahel esineda, aga samuti võib seda viinamarjaveinide kohta öelda. Kahju, et meie aktsiisipoliitika ei suuda tagada kodumaiste veinide konkurentsivõimet. Põhjuseks on siin kindlasti nii mõnegi importööri poolt omal ajal marjaveinide nime all maale toodud madalakvaliteedilised viinamarjaveinid. Samas on teada, kui tugevalt on kaitstud veinitootjad maksupoliitikaga Lõuna-Euroopa viinamarjapiirkondades.
Marjaveinide kääritamist nii kodustes kui ka väiketööstuste tingimustes võib siiski nimetada traditsiooniks ja küllalt pikaajaliseks. Eetiliselt on täiesti vastuvõtmatu kvalifitseerida solgiks kodumaisest toormest hinge ja hoolega valmistatut. Ning joodikuteks selle joogi austajaid.
Autor: Lembit Tamm