Emotsionaalselt raske vabadus

Teeli Remmelg 26. november 2007, 00:00

Endine KPMG osakonnajuht ja tunnustatud maksuspetsialist Kadri Arula leidis end septembris ootamatult töötuna, sest töökohavahetus ei õnnestunud ootuspäraselt.

Kuigi kõrvaltvaatajale tundub, et talle peaks uusi pakkumisi uksest ja aknast sisse sadama, selgus peagi, et uue töö leidmine ei lähegi nii lihtsalt. Üks põhjus peitub kindlasti selles, et ta soovib teha kannapööret ja leida tööd hoopis uues valdkonnas, mitte jätkata karjääri audiitorfirmas.

Töötuna leidis Kadri Arula end aga seetõttu, et vahetas suve hakul oma tasuva ja turvalise töökoha põneva väljakutse vastu Hansapangas, mis kahjuks ei osutunud sobivaks.

Arusaamine, et ta on äkki tööta, tabas teda kui külm dušš. "Ma polnud selleks valmis. Muidugi olin vahel ette kujutanud, kui tore oleks paar kuud mitte midagi teha, aga nüüd, kui see olukord käes on, ei suuda ma seda täiel rinnal nautida. Püüan küll endale sisendada, et võtaksin seda kui puhkust, aga ikka pesitseb kusagil peas hirm, et pangakontole täiendavaid kroone ei laeku ja autoliising ning korterilaen vajavad maksmist," räägib Arula, kelle teismeline poeg ja aktiivne elustiil nõuavad oma väljaminekuid. Näiteks juba ammu planeeritud aastalõpureisist ei suudaks ta loobuda.

Uut tööd hakkas Kadri Arula otsima aga seetõttu, et oli KPMGs töötanud juba kümme aastat, alustanud assistendina ja jõudnud välja maksuosakonna juhi kohale. "Siis tundsin, et piir tuli ette ja organisatsiooni edasine areng ei motiveeri mind enam. Kuna aga mina ei saanud neid protsesse mõjutada, hakkasin ise ringi vaatama."

Talle sai ka selgeks, et samas rollis ta jätkata ei soovi, sest töö audiitorbüroos tähendas suhteliselt suurt bürokraatiat ja reegleid, mis lõpuks väsitama hakkasid. Pigem eelistaks ta loomingulisemat ja enam suhtlemist võimaldavat töökohta.

"Tahaksin leida tööd kas finants- või personalivaldkonnas. Samas meeldiks mulle töötada jätkuvalt rahvusvahelisel tasandil," on Arula oma uue töökoha kriteeriumid läbi mõelnud.

Samas pole tal aega pikalt ringi vaadata ja sobivat tööd oodata.

Kuigi küllaltki hästi tasustatuna, ei kogune Eestis tippspetsialistile siiski piisavalt kopsakat tagavara, mis võimaldaks rahulikult vaba aega nautida. Kadri tunneks end tunduvalt paremini, kui ta teaks, et jaanuarist oleks tal juba kindel töökoht olemas, mis oleks südamelähedane ja samas võimaldaks ka säilitada senist aktiivset elustiili.

Siiski tundub Arulale, et võimalikud tööandjad pelgavad temaga rääkides ka liiga kõrgeid nõudmisi, eriti palgasoovi. Näiteks on ta uurinud ka töötamise võimalusi avalikus sektoris, kuid hoolimata ajakirjanduses kajastatud hiigelpalgatõusu müütidest, on seal pakutavad palgad ikkagi ootustest oluliselt madalamad. Kadri on kogenud ka muudel juhtudel, et informatsioon tema viimase tööandja poolt pakutavast palganumbrist lõpetab edasised läbirääkimised.

"Minu viimane töökohavahetus ei toimunud kindlasti enam palga pärast. Huvitava töö korral olen valmis ka senisest väiksema raha eest töötama - palju sõltub ka teistest hüvedest ja kompensatsioonidest, arenguvõimalustest organisatsioonist. Töötasu ei koosne ju tänapäeval heas organisatsioonis ainult rahast."

Kadri siiski usub, et talle sobiv töökoht on olemas, ainult et selleni jõudmine võtab aega. Ta on saatnud personaliotsingufirmadele ja ka oma suhtevõrgustikule CVsid. Samas ei usu ta, et sobiva töökoha lehe kaudu leiab, pigem loodab tuttavatele ja heale õnnele.

Kuigi praegu on tal juba üks üsna kindel tööpakkumine olemas, ei taha ta seda kiirustades vastu võtta. Pigem veidi ringi vaadata ja olla kindel, et töö ja ettevõte tema jaoks ikka võimalikult sobivad oleksid. Eks teeb üks senikogetud õppetund ka ettevaatlikumaks.

Põhjuseid, miks hea spetsialist kohe rakendust ei leia, on kaks. Esiteks, suurele andekusele eelistatakse üha enam inimese isiksuseomadusi. Viimaseid me muuta ei saa.

Teiseks, üha enam on ettevõtetes tööprotsessid standardiseeritud, innovatsiooni ning loovuse aeg on möödas. Inimene peab vastama ametijuhendile. Seega võib inimese andekus talle isegi kahjuks tulla.

Otsides oma kümneaastasest töökogemusest lähtudes tööd maksuspetsialistina ja välistades avaliku sektori ja nähtavasti konkurentsikeelu tõttu ka teised audiitorfirmad, ei olegi eriti palju võimalusi tööd leida.

Tundub, et uue töö leidmise muudabki raskeks see, et taheti vahetada eriala. Finantsvaldkonna teadmised ja töökogemus ei aita eriti palju mõnes teises valdkonnas tööd leida. Personalitöö nõuab erinevaid teadmisi ja oskusi. Personalitööd valides tuleb karjääri uuesti nullist alustada ja palgatase on ka sellele vastav.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 10:39
Otsi:

Ava täpsem otsing