Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Tee tõrjub moodsa ajastu katku
Olgugi et mõned teed kohvist tunduvalt rohkem kofeiini sisaldavad, võib neid ASi Prike turundusdirektori Armin Mähhari sõnul pidada tunduvalt tervislikumateks jookideks just seetõttu, et neis leidub ohtralt antioksüdante, millest tuntuimad on A-, C- ja E-vitamiin. "Antioksüdandid muudavad kahjutuks organismis leiduvad liigsed vabad radikaalid," lisab Mähhar. Viimased tekivad kiirgusest, tubakasuitsust ja saasteainetest.
Nii Polarest Group OÜ esindaja Ahti Läheb kui ka toitumisspetsialisti Kätrin Karu kinnitusel on tee plussiks ka temas sisalduvad parkained, mis aeglustavad kofeiini imendumist. "Teed juues ei saa korraga väga tugevat kofeiini annust, see imendub järk järgult ning tulemus on selle võrra pikema kestvusega, mitte nii järsk," selgitab Karu joogi eeliseid südant puperdama ajava kohvi ees.
Lisaks mitmesugusele ravivale toimele on USA ja Jaapani teadlased teinud kindlaks tee vähkiennetava toime.
Ameerikas korraldatud uurimus näitas, et tee joomine aitab vältida naha-, rinna- ja kopsuvähki ning mitmesse teise vähivormi haigestumist. Sama oluline roll on joogil ka südameveresoonkonna haiguste ennetajana. Lähebi sõnul on selle põhjuseks tees leiduvad antioksüdandid.
Nagu kõigi toiduainete ja jookide puhul soovitab Kätrin Karu ka teejoomisega piiri pidada. "Päevas ei tasuks kindlasti tarbida üle nelja tassi," toonitab ta. Kel probleeme südamega, peaksid kangetest mustadest teedest hoopis hoiduma. Kasulikum on juua rohelisi või kofeiinivabu teid, milles kofeiini sisaldus madalam või koguni nullilähedane. Kindlasti ei tasuks toitumisspetsialistide sõnul võtta sada protsenti tõe pähe ka väidet, et kõrge kofeiinisisaldusega joogid aitavad stressi ja väsimuse vastu.