Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Vastuoluline ja naiselik Evelyn Sepp

    Kuidas on Teie stiil välja kujunenud, kes või mis on selle arengut mõjutanud?
    Stiil ei ole pelgalt väline vorm, pigem tervik. Natuke hirmutav oleks mõelda ja rääkida valmis inimesest, kes peaks ometigi elu lõpuni arenema, kasvama, muutuma.
    Muidugi märkan ma ka enda juures, kuidas mõned eelistused või tõekspidamised ajapikku selgemaks muutuvad, aga kas see on piisav, nimetamaks seda väljakujunenud stiiliks, ma ei tea ega murra selle üle ka pead. Üritan oma isiksuse kasvamist võimalust mööda nautida.
    Kui oluliseks peate teadlikku imago kujundamist?
    Inimestele, kelle ametialane edu sõltub sellest, mis neist arvatakse, ja mitte niivõrd sellest, kes nad on, on teadlik tegevus selles osas paratamatu. Mingil hetkel elame me kõik ju mingis loodud müüdis, tootes või tarbides neid, kuid harva tekivad sedalaadi tooted iseenesest.
    Kas Teie isikupärane stiil on kujunenud välja spontaanselt või olete kasutanud ka teadlikku koostööd stilistiga?
    Olen palju koos töötanud eri stilistidega. Tõsi, mitte oma praeguse elukutsega seotult, kuid kindlasti on see treeninud nii silma kui ka maitsemeelt. Olulisim on aga iseennast tundma õppida. Kui tekib arusaam sellest, kes sa oled, ei ole raske leida ka seda, mis sulle sobib. Lõpuks on see kõik ju sisu ja vormi kooskõla.
    Mida hindate enda välimuse juures, mis on Teie eripära?
    Hindan seda, et igal hommikul peeglisse vaadates ja sealt ühte ja sama nägu nähes ei muutu see kunagi mulle endale päris igavaks.
    Kas Teie meelest inimese välimus peegeldab tema hinge ja olemust? On see seotud austusega ümbritsevate inimeste vastu või siiski enamjaolt iseenda enesetunde küsimus?
    Kes oskab, see loeb või ütleb välimuse abil nii mõndagi. Mõnevõrra on rõivastusega võimalik muidugi ju öelda ka asju, mida tegelikult ei ole, sellisel juhul oleksin ma kiirete järelduste tegemisega pisut ettevaatlik.
    Kuid hea proportsiooni-, värvi- või detailitunnetus annab muidugi märku inimese üldisemast olemusest. Seda kindlasti.
    Missugune on Teie armastatuim värvigamma, hinnatuimad rõivaesemed?
    Riidekapist vaatab vastu särav vikerkaar ja sealt rändavad riided selga ka tuju järgi. Lillelisel päeval lillelised ja mõnel must-valgel päeval vastavat värvi riided. See kõik ei ole muidugi nii tõsine ja neid moemänge ei peaks ka üleliia tõsiselt võtma. See olgu lihtsalt lõbus!
    Eelistate Te osta riideid poest või koosneb enamik garderoobist rätsepatöödest? Kas poestostetu puhul on eelistatud mingi konkreetne kaubamärk?
    Eelistan rätsepatööd. Mõneti on see ka pisut pealesunnitud lahendus, sest kahjuks ei mahu ma meil pakutavate valmisrõivaste numbritesse. Kui pikkus paras, jääb laiusest üle, ja vastupidi, kui laius sobib, napib püksisäärtest-käistest pikkust, või kasv lihtsalt ei sobi. Nii kipub paratamatult ka poekauba valik napiks jääma.
    On Teil mõni konkreetne õmbleja-moekunstnik, kellega on tihedam koostöö?
    Olen aastaid koostööd teinud Katrin Kuldmaga. Temalt pärineb ka suur osa minu põhigarderoobist. Klassikalised bleiserid, head püksid-seelikud, hästiistuvad kostüümid on selgroog, millega on võimalik kombineerida peaaegu kõike. Määrav on kanga ja õmbluse kvaliteet. Katrini käekirja iseloomustab moodne klassika ja head proportsioonid, mulle see istub.
    Millised on Teie armastatuimad aksessuaarid, kui neid on?
    Head käekotid ja kvaliteetsed jalanõud. Need panevad i-le täpi ja annavad vajaliku raami ka väga lihtsatele rõivastele.
    Peate Te enda stiili naiselikuks, daamilikuks?
    Pigem mänguliseks. See võib olla täna naiselik ja homme daamilik, ülehomme maskuliinne ja nädala pärast veel midagi muud.
    Kui järele mõelda, siis olen oma igapäevavalikutes vägagi ratsionaalne. Lihtsad ja mugavad rõivad, mille kandmine või väljakandmine ei ole omaette pingutust nõudev.
    On Teil mõni rariteetne ehe või ese, mille väärtus on pigem emotsionaalne kui visuaalne ilu ja efekt?
    Kannan ehteid vähe. Isegi heade kavatsustega kingitud asjadel on sageli koormav energia. Need on küll ilusad, aga mitte nii väga omad.
    Kuidas sündisid Teil presidendivastuvõttudel kantud kleidid? On need veel alles, ja kas olete neid veel kanda saanud?
    Need kleidid on valmistatud kindlaks ürituseks ja usun, et esindavad julgelt head Eesti moodi. Tõsi on seegi, et sellisteks puhkudeks tehtud komplektid ei ole just massiliseks korduvkasutuseks. Aga siiski. Enamiku ajast on nad hästi pakitult kodus ja ootavad oma uut tähetundi.
    Minule jäävad nad meenutama õnnestunud koostööd moekunstnikuga ja kindlasti ka väga lõbusaid aastapäevapidusid superhea enesetundega. Midagi enamat ühelt kleidilt olekski ju palju oodata.
    2006. aasta presidendivastuvõtu galakleidiks otsisime pikka aega ideed. Lõpuks ilmus välja aga imeline kangas ja sellest piisas. See oli lihtsalt sedavõrd efektne, et vorm võis olla lihtne. Hea üldmulje tekib terviklikkusest. Ei häbene, et paigas olid kõik detailid: hea kangavalik, sobiv lõige, täpselt valitud aksessuaarid ja muu stilistika ning lihtsalt hea tuju.
    Suures plaanis käib see kõik ka selle aasta kleidi kohta. Idee lendlevast plisseest oli olemas ja töötasime selle kallal mõnda aega. Kokkuvõttes mängivad kangas, vorm ja proportsioonid. Detailide mõttes oli tänavune kleit ju suisa minimalistlik. Kui see ei puudutaks mind ennast, annaksin ühemõttelise hinnangu, et vaieldamatult hea üldmulje tekib sellest, et kogu komplekt on hästi läbi mõeldud ja ka teostatud.
    Teil on varasem kogemus ja kokkupuude modellindusega - kui palju on see asjaolu Teid mõjutanud?
    Mõnevõrra kindlasti. Selles mängus - moeilmas - on oma reeglid ja nende tundmine ei jookse mööda külge maha. Kas või sel põhjusel, et efektse tulemuse saavutamiseks vahel teadlikult neid reegleid rikkuda.
    Naudite Te tähelepanu oma välimuse osas, annab see naiselikku enesekindlust?
    Ma naudin head seltskonda ja huvitavaid vestlusi. Mis inimeste vahel hea energia täpselt tekitab, on mõnikord raske öelda.
    Mida arvate Eesti naiste rõivastumiskultuurist, siin pakutavast rõivavalikust?
    Traditsiooniline, maitsekas, vahest ehk liiga alalhoidlik. Samas on aga ka teine häälekas äärmus, kes pole vist kunagi end peeglist enesekriitiliselt vaadanud. Ja kui võrrelda seda mõnes teises maailma suurlinnas nähtuga, siis selline väljakutsuv stiil ei pärine nende linnade pea-, vaid nn punaste laternate tänavatelt. See näib odav, kuigi võib olla rahalises mõttes kallis.
    Rõivavalik on väike. On odavat kiir- ja kallist n-ö tibimoodi. Palju plikadele ja üht-teist tädidele. Head, kvaliteetset moodsat klassikat aga napib. Ilmselt ei ole turg nõudlikuma maitse rahuldamiseks tärganud või pole kaupmehed ärganud…
    Seosed tervisliku elustiili ja välimuse vahel?
    Alati võib küsida, kui tervislik saab ikka olla eluviis, kus tööpäeva pikkus kipub 12 ja enama tunnini, või kui tööpäevi nädalas on kindlalt üle viie? Aga lõppude lõpuks on kõik kinni mõtlemises. Iseenda jaoks tuleb aega leida. Ja kui teisiti ei saa, siis kas või teiste arvel. See on koht, kus ohvrimeelsus on silmakirjalik. Küsimus ei olegi niivõrd välimuses kui elukvaliteedis. See reklaamiklipp patareist ja Duracelli-jänesest on väga ilmekas…
    Stiilne mõttemaailm + isiksus = stiilne välimus?
    Stiiliga on nagu kultuurigagi. Mitte ainult hea stiil ei ole stiil, nagu kultuur ei ole vaid see, mis on n-ö kõrgkultuur. D
    Isiksuse puudujääke hea kostüümiga lõputult ei varja.
    Kõiki minu rõivaste tellijaid ühendab väga hea maitse. Teine ühine joon on see, et nad kõik on väga erilised, nii ka Evelyn.
    Kuulan enamasti kliendi soovi ja selle kuulamise käigus tekibki visioon. Tihti juhtub, et visioon erineb tellija sõnadest, aga vastab täpselt tema tegelikule soovile.
    Evelynis on vastuolulisust: ühelt poolt kalk ja maskuliinne poliitikamaailm ning väga pehme ja naiselik olemus teiselt poolt. Kui tuua selline vastuolulisus disainimaailma, tulebki vastavalt ühendada külm minimalism soojusega. Disainis annab niisugune kooslus väga hea tulemuse.
    Autor: Kairi Härma
  • Hetkel kuum
Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Alphabeti head tulemused tekitasid järelturul ralli
Analüütikute prognoose ületanud Alphabeti majandustulemused kergitasid järelturul Google’i emafirma aktsiat üle tosina protsendi.
Analüütikute prognoose ületanud Alphabeti majandustulemused kergitasid järelturul Google’i emafirma aktsiat üle tosina protsendi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Swedbank kaotas kasumit vähem kui SEB
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.