Hiina veab sojaoa hinda üles

Tarvo Vaarmets 15. aprill 2008, 00:00

Sojaoa hinnad liikusid eile Chicago kaubabörsil ülespoole, kuna turul levisid spekulatsioonid, et maailma suurim õliseemne importija Hiina tekitab veelgi suuremat nõudlust.

"Hiina söögiõli tarbimine kasvab aastas neli kuni viis protsenti, kusjuures tõusu veavad just palmi- ja sojaoaõli," rääkis Hiina suurima teraviljakaupleja ja -töötleja Cofco juht Deng Ruihong.

"Levivad ka kuuldused, et Hiina võib sojaubade ja taimeõli riiklike varusid enne olümpiamänge suurendada," rääkis toorainemaakleri Okachi analüütik Takaki Shigemoto Bloombergile. Sojaoa juulikuise tarnetähtajaga lepingud kosusid eile Londoni aja järgi keskpäevaks 1,8 protsenti, 13,74 dollarini buššelist. Eelmise nädalaga muutus sojaoa hind 5,7 protsenti kallimaks, tähistades sellega juba kolmandat järjestikust tõusunädalat. Kerget kasvu näitasid ka nisu juulikuise tarnetähtajaga lepingud, mis lisasid hinnale 1,4 protsenti. Maailma suurim nisukasvataja Hiina võib selle aasta nisutoodangut suurendada 1,5 protsenti, teatas sealne riiklik tereviljainformatsiooniga tegelev asutus.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:28
Otsi:

Ava täpsem otsing