Kümnendik sunnitud puhkusele palujaist ehitusest

Liis Kängsepp 28. august 2008, 00:00

Kolmveerandi osaliselt tasustatud puhkuse palujatest haaravad enda alla sellised hiiglased nagu Eesti Põlevkivi ja Kreenholm. Suurim osaliselt tasustatud puhkuse paluja ehitusega seotud sektoris on tänavu olnud AS Kodumaja koos oma tütarettevõtete Kodumajatehase ASi ja OÜga KM Element.

Kodumaja grupis on praegu osaliselt tasustatud puhkusel pisut alla 100 inimese, kuna ettevõtte tootmisvõimsus on uue tehase tõttu kolm korda suurem kui aasta tagasi. "Saime tehase valmis just siis, kui turg seisma jäi," ütles ASi Kodumaja juhatuse esimees Lembit Lump. "Nihusti sellega ei läinud - kui turg hakkab jälle tõusma, peab selleks ajaks kõik valmis olema."

Põhjust, miks palutakse võimalust saata osaliselt tasustatud puhkusele ehitusega seotud sektorites töötavaid inimesi, pole keeruline otsida - pärast ehitusbuumi sunnib tellimuste vähenemine vähemalt mõneks ajaks tootmises järele andma.

"Kui ei ehitata, pole ka midagi möbleerida," sõnas Lump, olles veendunud, et halvem alles ootab ees, kuna aasta algul oldi ametis mullu alustatud projektide lõpetamisega ning inimestel oli veel tööd.

"Tõenäoliselt tulevad see sügis ja talv elamuehitaja jaoks nukrad," arvas Lump. "Kurb, et on tekkinud selline periood, aga üritan ikka oma inimeste vaimu üleval hoida, et see kõik on ajutine. Tööd teeme metsikult, vaatame tulevikku optimismiga."

Tänavu talvel saatis oma 66 töötajat nädalaks ajaks koju ka OÜ Balteco Mööbel, tellimusi lihtsalt polnud. "Olen kuulnud, et kõrval Rapla maakonnas on ettevõtteid, kus inimesed istuvad kolm kuud miinimumpalgaga kodus," sõnas ettevõtte juht Tarmo Silluta. "Selle kõrval pole meie nädal üldse märkimisväärne. Nägin, et pole mõtet töötajaid ja elektrienergiat raisata, parem olgu inimesed natuke kodus."

Tööinspektsiooni peajuristi Annely Linnu sõnul ei pea ettevõtted kuigi detailselt põhjendama, miks nad oma töötajaid osaliselt tasustatud puhkusele saata soovivad. "Aga ega tööandjad seda asjata palu," sõnas Lind. "Kuid praegu on ikkagi töömaht vähenenud ja hakatakse otsima, kuidas hakkama saada."

Isegi kui ettevõte palub tööinspektsioonilt nõusolekut, ei pruugi see tähendada, et kõik töötajad tõesti osaliselt tasustatud puhkusele saadetakse. Üks neist, kes palus luba 470 töötajat osaliselt tasustatud puhkusele saata, kuid jättis võimaluse kasutamata, oli Tallinki tütarfirma OÜ Hansaliin.

"Hansaliin küsis loa, sest selleks suveks planeeritud uue laeva - Baltic Princessi - planeeritust hilisem saabumine ning sellega tihedalt seotud mitmete laevade ümberpaigutamine oleks võinud tekitada perioodi, mille jooksul ei oleks paljudele laevapereliikmetele olnud tööd anda," ütles Tallinki kommunikatsioonijuht Luulea Lääne. "Kõik aga sujus planeeritult ning laevaperede töögraafikutesse pausi ei tekkinud."

Kõige suurem osaliselt tasustatud puhkuse paluja on Eesti Põlevkivi, kellele tööinspektsioon on tänavu andnud loa saata sellisele puhkusele üle 6000 töötaja.

"Suvel on meil tööd vähem, talvel jälle rohkem," selgitas Eesti Põlevkivi personalijuht Anneki Teelahk, kelle sõnul püütakse kollektiivpuhkustega hoida ettevõtte kulud võimalikult madalal.

"Kaevuritel on pikad puhkused," ütles Teelahk. "Planeerime need kõigile samale ajale, et kaevur puhkaks oma kolleegide ja seltsimeestega koos."

Teelahk selgitas, et aeg-ajalt tuleb töötajatele osaliselt tasustatud puhkust anda, kuna seadusega ettenähtud puhkusepäevad ei kata tootmise madalseise. "Alternatiiv oleks see, et me igal kevadel laseksime oma töölised lahti ja sügisel võtaksime tagasi," sõnas Teelahk.

Premia Tallinna Külmhoone AS saatis töötajad augustis nädalaks sundpuhkusele, kuna jäätisetootmises tekib igal hilissuvel-varasügisel väike seisak.

"Kevadel ja suvel töötame nii palju, kui torust tuleb, sügisel ja talvel on tootmine väiksem ning osa töötajaid võib koju saata," selgitas ettevõtte juht Kuldar Leis Premia iga-aastast töösüsteemi. "Tihtipeale tehakse suvel ületunde ja meie staažikas kaader teab seda väga hästi. Nad on juba arvestanud, et suvel peab rohkem rabama kui talvel."

Leisi sõnul seisab Premia tootmine igal talvel mõnda aega ning ühe nädala augustis või septembris.

"Järgmisel aastal võib tulla sundpuhkajaid rohkem, kuna üldiselt majanduslik seis on, nagu ta on," sõnas Leis. "Ega ilusamaks siin midagi ei lähe ja meile on kindlasti rohkem järgijaid tulemas. Arvan, et kui firmad tahavad hoida head kaadrit, tuleb võimaluse korral teha seisakuid ja see on täiesti mõistlik lähenemine."

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:41
Otsi:

Ava täpsem otsing