Teleskoop üle nelja kontinendi

Villu Päärt 01. oktoober 2008, 00:00

Mais läbi viidud vaatluse käigus olid antennid Põhja- ja Lõuna-Ameerikas, Aafrikas ja Euroopas seadistatud samale suunale.

Fiiberoptiliste seadmetega toodi signaalid kokku Hollandisse, kus neist saadi reaalajas muutuv kujutis, kirjutas fyysika.ee.

Astronoomid on kaua üritanud üksikute teleskoopide vaatlusi kombineerida. Interferomeetria nime kandev meetod võimaldab saada kujutise, mille resolutsioon on sama hea kui üksikul antennil, mille suurus oleks võrdne kahe antenni vahelise kaugusega.

Hiljuti liitus Puerto Ricos asuv Arecibo observatoorium projektiga, mille ingliskeelne nimi on Electronic Very Long Baseline Interferometry (e-VLBI) ja mis eesti keeles võiks kõlada umbes nagu elektrooniline väga pika baasjoonega interferomeetria.

Projekti idee on luua ajutine raadioteleskoop, mille mõõtmed on võrreldavad Maa enda omadega.

Suuruse tõttu on sellel kümme korda parem resolutsioon kui Hubble'i kosmoseteleskoobil, mis võimaldab saada kujutisi näiteks gammakiirguse pursetest väljuva ülikiire mateeriajoa järelhelendusest, mis üksikule raadioteleskoobile näib punktina, selgitas Arecibo observatooriumi raadioastronoomia grupi juht Chris Salter.

Arecibo võtab nüüd korra kuus osa e-VLBI vaatlussessioonist. Varem salvestati iga teleskoobi andmed kettale ja saadeti võrgu kaudu keskusse, kiirus oli aga piiratud. Fiiberoptiliste kaablite kasutamine võimaldab aga luua taevastest objektidest kujutisi reaalajas.

Nii on astronoomidel võimalik jooksvalt kavandada järgnevaid vaatlusi ka kiirelt muutuvate nähtuste - näiteks supernoovade - korral.

Arpad Szomoru Hollandi VLBI keskusest märkis, et sellised teleskoobid on väga kasulikud, sest nad ei kaota aega.

Varem piiras teleskoopide kvaliteeti kettale salvestamise kiirus, nüüd peaks aga määravaks saama teleskoobi enda kvaliteet, mis peaks võimaldama saavutada resolutsioonis uue taseme, märkis Mark Rain USAs Cambridge'is asuvast astrofüüsikakeskusest.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:45
Otsi:

Ava täpsem otsing