Eestlased laiendavad hotelliäri Kambodžas

Indrek Kald 09. jaanuar 2009, 00:00

Kevadel 2007 avatud 27toalisest majutusasutusest saab ehituse lõppedes 77 toaga Euroopa mõistes kolmetärnihotell, kus on ka 15meetrine bassein, baar-restoran, kino ja turismibüroo.

Hotelli rajasid Peter Katt, Lauri Mattus ja Rene Spitz. Kaks esimest neist puhkasid 2007 jaanuaris umbes 200 000 elanikuga Sihanoukville'is ning Eestisse tagasi jõudes Kambodžas hotellipidajaks hakkamise idee tekkiski.

Hotell pandi püsti vähem kui kahe miljoni krooni, vihikulehele joonistatud projekti ning kohalike töömeeste abil mõne kuuga. Mattuse kinnitusel näitasid juba esimesed kuud, et investeering on end õigustanud.

Hotelli laiendus läheb maksma 5-7 miljonit krooni. Kolme asutaja kõrval osalevad selle rahastamises ka Eesti investorid eesotsas ettevõtjast Viljandi linnavoliniku Taavi Kerneriga, kes detsembri keskpaigast ka kohapeal viibib.

Üks finantseerijaid, ASi Leviehitus juht Indrek Saar võtab enda sõnul projekti poolenisti hobina. "Koht on superlahe ja kena. See on nagu avastamata pärl, Tai 10-15 aastat tagasi," rääkis ta.

Mattuse sõnul jäävad kolm asutajat hotelliga pidevalt seotuks. "Meie roll oli hotell ehitada ja n-ö käima joosta. Praegu tegeleme igapäevaselt hotelli-baari juhtimisega," ütles ta.

Beach Roadi põhikliendid on valged turistid. "Eestlasi käib palju, aga ka rootslasi, austraallasi, britte jne. Meil pole eriti päevi, kui siin ühtegi eestlast ei peatuks," rääkis Mattus. Aastavahetust tähistas hotellis ligi poolsada eestlast.

Beach Roadis töötab praegu 22 inimest, laienduse järel 32-34. Nende kuupalk jääb vahemikku 50-150 dollarit (580-1750 krooni). Mattuse kinnitusel on hotelli ehitades kõige raskem olnud kvaliteetse tööjõu leidmine.

Kambodža ärikliimat kirjeldades ütles Mattus, et seal puudub palju piiravaid akte ja seadusi. "Ehitust võib alustada ilma, et peaks palju allkirju koguma, pabereid-projekte esitama ja ametkondi külastama. Aasiale omane korruptsioon on ka olemas," sõnas ta.

Heritage Foundationi koostatava maailma majandusvabaduse indeksis kuulub Kambodžale 157 riigi seas täpselt 100. koht. Transparency Internationali korruptsioonitabelis on Kambodža 179 riigi hulgas 162. positsioonil.

Tai kuurordis Pattayas kinnisvaraarendusega tegelev Eesti meelelahutusärimees Aivar Leping plaanib seal kolme uut kortermaja. Investeeringu kogumaksumus võib ulatuda 75 miljoni kroonini.

"Ühe teeme äripartneri Juha Timoneniga kahekesi, teises on kaasatud veel üks soomlane ning kolmandas kaks tuntud Eesti ettevõtjat," rääkis Leping. "Kalkuleerisime Juhaga, et suudame kolme maja korraga ehitada, see pole üle oma varju hüppamine."

Lepingu ja Timoneni esimene ühisprojekt Pattayas, 56 korteriga elamu ranna lähedal valmis detsembris 2007. Majas on veel müümata kümme korterit, mis maksavad 500 000-600 000 krooni ringis. Järgmine maja valmib septembris 2010 ning sinna tuleb 62 korterit.

Esimesse majja investeeris Leping ligi 20 miljonit krooni, teise maja hinnaks kujuneb 50 miljonit.

Tema kinnitusel on kinnisvaraäri Pattayas väga kasumlik. "Kui õigesti teha, on marginaal minimaalselt sada protsenti. Kui sind ennast aga kohapeal pole, siis maja valmis ei ehita," ütles ta.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:53
Otsi:

Ava täpsem otsing