Muusikapärlid kõlavad taas

Kersti Inno 23. jaanuar 2009, 00:00

Seekordsel kontserdil kohtume kunagise imelapse, trompetitäht Sergei Nakariakoviga, keda on nimetatud nii Trompeti-Paganiniks kui ka Trompeti-Carusoks. Ta on välja kujundanud oma unikaalse kõla, mis on midagi palju enamat kui pelgalt vahend virtuoossuse väljendamiseks. Tema repertuaar ei sisalda mitte ainult trompetile loodud mahukat originaalliteratuuri, vaid ka põnevaid seadeid, ning ta otsib pidevalt uusi muusikalise väljendamise võimalusi.

Anu Tali on tuntud ja hinnatud eriti vene muusika dirigendina. Seekord on kavas kahe tuntud vene helilooja Dmitri Šostakovitši ja Pjotr Tšaikovski looming.

Šostakovitšilt saab kuulda "Pidulikku avamängu", mille esiettekande järel 1954. aastal Moskvas kirjeldati seda kui "sädelevat ja pulbitsevat teost, mis oma elava energiaga vahutab üle ääre nagu lahtikorgitud šampus".

Kavas on ka 1933. aastal loodud kontsert klaverile, keelpillidele ja trompetile, kus Sergei Nakariakovi kõrval soleerib Peterburis sündinud, kuid praegu Belgias elav pianist Maria Meerovitš.

19. sajandi tuntuima vene meistri Pjotr Tšaikovski loomingust on kavas Shakespeare'i tragöödia ainetel loodud avamäng-fantaasia "Romeo ja Julia" ning "Rokokoo variatsioonid" tšellole ja orkestrile, mis on kirjutatud heliloojale olulisel 1876. aastal, kui sai alguse tema sõprus Nadežda von Meckiga.

Tänu tema toetusele võis helilooja loobuda õpetamisest Moskva konservatooriumis ja end täiesti loomingule pühendada. "Rokokoo variatsioonides" peegeldub Tšaikovski imetlus Mozarti vastu. Põhjamaade Sümfooniaorkestri kontserdil tuleb ettekandele versioon soolotrompetile ja orkestrile, mille on teinud trompetisti isa Mihhail Nakariakov.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:59
Otsi:

Ava täpsem otsing