Nokia müük kolksus alla

Silvia Viidik 23. jaanuar 2009, 00:00

Firma kasum, milleks oodati 975 miljonit eurot, piirdus 576 miljoni euroga, olles võrreldes eelmise aasta sama perioodiga vähenenud 69 protsenti. Nokia müük kahanes 12,7 miljardile eurole, mis on tunamulluse aasta sama perioodiga võrreldes viiendiku võrra vähem.

"Viimaste nädalate jooksul on makroökonoomiline keskkond järsult halvenenud ning viinud kaasa tarbijad ja toonud krediidikitsikuse," kommenteeris Nokia juht Olli-Pekka Kallasvuo tulemusi firma börsiteates. Ettevõtte esimene prioriteet on kogukulude vähendamine ning tugeva kapitalistruktuuri säilitamine, lisas ta.

Nokia müüs eelmise aasta neljandas kvartalis 15 protsenti vähem mobiile kui aasta varasemal perioodil. Kokku jõudis aasta kolme viimase kuuga ostjate taskutesse 113 miljonit sidevahendit.

Tulevikuprognoosina näeb ettevõte tänavu mobiilide müügi vähenemist kogu tööstuse lõikes 10%.

Kristjan Lepik, tarkinvestor.ee asutaja
Olime kuni eelmise kevadeni Nokia suhtes positiivsed, pärast seda oleme soovitanud aktsiat mitte osta. Tegu on küll väga hea ettevõttega, kuid sektor on väga raske. On ju mobiil poolenisti luksustarbimine, mida saab vajadusel edasi lükata. Globaalse krediidikriisi järelmõjuna on tarbija ostujõud nõrgenemas ning see trend 2009. aastal ei parane.

Jätkuvalt peame Nokiat heaks ettevõtteks, nad on suutnud toota ka odavaid telefone. Kui mobiilsideturul peaks hakkama olukord paranema, siis Nokia võib olla üks paremaid valikuid, kuid minu arvates on investori jaoks aktsiate ostukoht pigem 2009. aasta teises pooles.

Tõnis Oja, Äripäeva analüütik
Kolmapäevases Äripäevas panin kvartalitulemuste prognoosi käsitleva artikli pealkirjaks "Nokial kehv või väga kehv tulemus". Selgus, et õige oli artikli pealkirja teine pool. Tegelikult olid väga kehvad tulemused aimatavad, mistõttu ka investorite reaktsioon samuti ennustatav.

Pikaajalise investorina olen aga üsna rahulik, sest kui maailm sellest majanduskriisist kord toibub, on Nokia vaieldamatult tugevaima ettevõttena heas positsioonis. Sitkeima konkurendina näen Apple'it. Aga Nokia tooteportfell on suur, logistika tugev ning ettevõtte eesotsas on ilmselt üks tugevamaid meeskondi Euroopa ettevõtlusmaastikul.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:54
Otsi:

Ava täpsem otsing