Reede 28. oktoober 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Eestlased müüsid osaluse SWECOs rootslastele

Katre Pilvinski 23. veebruar 2009, 00:00

Aakre jäi SWECO Projekti väikeaktsionäriks, suure osa aktsiaid müüs ta rootslastele eelmisel aastal. "Viimaste aastate tulemused ja kasumid on väga head olnud ja meie hinnavalemi järgi oli hind väga soodne, sellist eeloleva viie-kuue aasta jooksul kindlasti ei pakuta," põhjendas ta.

SWECO Projekt tekkis 2007. aasta kevadel nelja Eesti projekteerimisfirma ühinemisel.

Aakre sõnul tegid müügiettepaneku mullu rootslased. "Eesti Projektis ja ETP Grupis pole mutrikeerajad, vaid ikkagi kõrvade vahel oleva ajuga töötajad ja sellist firmat ei saa osta nagu mõnda kasukat - seal tuleb inimestega arvestada ja kõik see pool on väga kena," rääkis Aakre.

SWECO Projekti juhi ja endise aktsionäri Aare Uusalu sõnul on aktsiate liikumine eestlastelt rootslastele olnud pidev pärast ettevõtete liitumist. "Ühinemise ajal oli aktsia hind kohalike aktsionäride jaoks küllaltki soodne, edaspidi majandus langeb ja tõenäoliselt langeb ka aktsia hind mõneks aastaks. Sellest on tingitud müügihuvi," rääkis ta.

Aktsiatest loobujaid on tema sõnul kõikidest liitunud firmadest (ETP Grupp, Eesti Projekt, EP Ehitusprojekt ja SWECO Eesti). "On küll selliseid, kes on kõik oma aktsiad ära müünud," ütles ta. "Mina müüsin kõik oma SWECO aktsiad 2008. aasta sügise ja selle aasta veebruari vahel."

Eestlaste loobumisel firma jaoks suurt tähendust tema sõnul ei ole. "Kuna Rootsi poole käes oli enamusosalus, on nad kogu aeg saanud teha otsuseid, mida on tahtnud," rääkis Uusalu. See muudab juhtimise lihtsamaks - aktsionäride koosolekul pole enam nii suurt aktsionäride hulka, lisas ta.

Projekteerimisfirma EA Reng ASi juhatuse liige Hillar Joon ütles, et välisomanik on nii pluss kui ka miinus. "Võidakse väita, et SWECO on Rootsi taustaga firma ja neil on kergem rahvusvahelist tööd saada," märkis ta.

"Teisest küljest on risk see, et kui tuleb halb aeg, siis Rootsi omanikud võivad otsustada, et miks Eestis seda firmat ikka hoida," leidis Joon.

Joon kommenteeris SWECO Projekti liikumist rootslaste kätte, et firma juhtimises ei tohiks see midagi muuta.

"Pärast kolme firma ühinemist on kogu aeg teada olnud, et SWECO on rahvusvahelise taustaga firma. Nii palju kui tean, on firmat kogu aeg Rootsist dirigeeritud," sõnas ta.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing