Võrdsete seas on võrdsemaid

Silvia Viidik 29. aprill 2009, 00:00

Kahtlemata üks kuulsamaid investoreid maailmas Warren Buffett, on aastaid kuulutanud, et tuletisväärtpaberid ehk derivatiivid on massihävitusrelvad, millest targem oma näpud eemale hoida. Siiski tuleb välja, et ka tema on riski võlude kütke langenud.

Aastalõpu seisuga oli ettevõttel Bloombergi andmetel 67,3 miljardi dollari väärtuses derivatiive. See number ei väljenda mingil moel küll kahjumit, kuid siiski paneb ohtu Berkshire tugeva, 25,5 miljardilise rahalise positsiooni.

Suurima osa instrumentidest moodustavad väljakirjutatud müügioptsioonid erinevatele aktsiaindeksitele üle maailma, mille väärtus ulatub 37,1 miljardi dollarini. Kahju nendest peab Berkshire kandma vaid siis, kui indeksite väärtus langeb tähtajaks alla taseme, millel nad välja kirjutati.

Suuremad potentsiaalsed õnnetused on muidugi lükatud üsna kaugesse tulevikku, sest optsioonide tähtajad varieeruvad 2019. ja 2028. aasta vahel. Berkshire on müügi eest sisse kühveldanud 4,9 miljardit dollarit, mis võib väiksemad kaotused ilusti katta. Kuigi mitmed neist optsioonidest on välja kirjutatud just turu kõrgajal 2007. aasta lõpus, on väga suured kaotused häirivalt vähetõenäolised, isegi kui edaspidi kasvab börs vaid 6 protsenti aastas. See ajab pisut vihalegi, et mõni on suutnud sellised tehingud kokku klopsida, samas kui üüratu hulk väiksema mõjuvõimuga investoreid peavad kurvalt tühja rahakotti kaasas kandma.

Üht tüüpi instrumentidega on Buffett siiski ka pisut mööda pannud. Need on krediididerivatiivid, mille pealt tuleb maksta juhul, kui alusettevõte satub ellujäämist ohustava sündmuse küüsi.

Tuleb tunnistada, et instrumente on suhteliselt vähe, vaid alla 8 miljardi dollari eest, kuid juba 542 miljonit on Buffetti rahamasinast selle nahka läinud. Arvestades aina kasvavat pankrottide hoogu, võib see osakond laustule all korralikult kannatada.

Buffett, kes on enda ettevõttega tihedalt sidunud ka Bill Gatesi, on selgelt väga tark investor. Ta valib hoolega, kuhu ja millistel tingimustel raha panna ja seni on valikud end õigustanud. Lisaks saab tänu vingele mainele kokku leppida uskumatuid tehinguid. Näib tõesti, et mis pole lubatud Härjale, on lubatud Jupiterile.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:04
Otsi:

Ava täpsem otsing