Paet: vanemahüvitis üleeuroopaliseks

Sirje Rank 11. mai 2009, 00:00

Idee võib Euroopas praegu veel võõras tunduda - alles läinud nädalal blokeeris Euroopa Parlament Euroopa Rahvapartei (EPP - Eestist kuuluvad siia IRLi saadikud) ja Euroopa demokraatide ja liberaalide liidu fraktsiooni (ALDE, kuhu kuuluvad Reformierakonna ja Keskerakonna saadikud) häältega ettepaneku pikendada minimaalset emapuhkust Euroopa Liidus 20 nädalale, millest kuue nädala jooksul säiliks ema palk täies ulatuses. Samuti lükkasid saadikud tagasi ettepaneku seada sisse isapuhkus, vahendas portaal EUpolitix.com.

"Euroopa parempoolsed on näidanud oma tõelist värvi, vedades alt miljoneid naisi, kes tahavad oma töö ja pereelu vahel paremat tasakaalu," kritiseeris hääletustulemust sotsialistide fraktsiooni juht Martin Schulz.

"Kui ministrite nõukogus, komisjonis ja Euroopa Parlamendis on ülekaalus parempoolsed, on äärmiselt raske muuta suhtumist naiste elu puudutavates küsimustesse," ütles emapuhkust puudutanud raporti koostanud Portugali saadik Edite Estrela.

EPP fraktsiooni liige Edit Bauer pareeris, et sellised ettepanekud vähendaksid firmade huvi naiste töölevõtmise vastu. "Mõnes riigis, nagu Saksamaal, maksavad emapuhkuse kinni tööandjad," ütles ta. "Need riigid on majanduse praegust olukorda arvestades resoluutselt emapuhkuse pikendamise vastu."

Urmas Paeti mõte oli, et kõigis ELi riikides võiks vanemahüvitist maksta samadel alustel. Eestile tähendaks see 2,5 miljardit eelarvest vabanevat lisakrooni.

"Meil kehtiv vanemahüvitis on paindlikum ja lapsevanemate huve arvestavam kui peretoetused või vanemapalgad paljudes teistes Euroopa Liidu riikides. Olen seda meelt, et kõik Euroopa Liidus elavad emad ja isad ning lapsed väärivad sama head vanemahüvitist, kui on eestlastel," ütles Paet.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:04
Otsi:

Ava täpsem otsing