Nafta hind kerib tagasi

Tarvo Vaarmets 22. september 2009, 00:00

Toornafta hind langes eile juba kolmandat päeva järjest ja koguni nii hoogsalt, et kukkus ka allapoole 70 dollarit. Spetsialistid näevad musta kulla odavnemise jätkumist.

Oktoobrikuise tarnetähtajaga naftalepingud kauplesid eile enne sulgumist 69,3 dollaril, mis tähistab 3,7%-list päevast langust.

"Fundamentaalnäitajad ütlevad selgelt, et me peaksime allapoole liikuma," kommenteeris Commodity Broking Services'i juht Jonathan Barratt Bloombergile. "Ma arvan, et nafta hind võib kukkuda 65 dollarile barrelist," lisas ta.

Naftafutuurid on sel aastal majanduse taastumise lootuses ja nõrgema dollari taustal kallinenud 55%. Ralli võttis aga eelmisel nädalal hoo maha, kui USA bensiinivarud näitasid teist nädalat järjest suurenemist.

"Kui vaadata bensiinivarusid, siis need on viimase 18 aasta kõrgeimal tasemel," põhjendas Barratt oma langust ootavat visiooni.

Eelmise kuu 25. päeval viimase kümne kuu tippu ehk 75 dollarile kerkinud naftat sikutab allapoole ka asjaolu, et dollar on euro suhtes tugevnemas - see aga vähendab investorite isu dollarites kaubeldavate toorainete järele. Dollari tugevnemise tagant võib leida aga spekulatsiooni, et USA valitsus on majandusergutusi vähendamas.

"Investorid jälgivad nüüd nafta turuspetsiifilisi fundamentaalnäitajaid ja küsivad enestelt, kas neist piisab, et praegusest hinnatasemest kõrgemale murda," avas Commodity Warrants Australia analüütik Toby Hassall liikumiste tagamaid.

Pole uudis, et majanduskriis on nafta tarbimist oluliselt vähendanud - praegu on USA naftavarud 14% suuremad kui eelmisel aastal samal ajal. Suurenevad varud tähendavad aga nõrka nõudlust ja viimane omakorda sikutab hindu alla. Samas on nõudlus olnud nõrk ka kogu selle aasta, kuid ometi on must kuld kallimaks ostetud. Ka sellel olukorral on lihtne põhjus - kõrged ootused. Investorid on panustanud maailma majanduse taastumisele. Nüüd, kui juba mitu kuud oleme saanud signaale paranevast majandusest, on naftainvestorite tähelepanu liikunud ootustelt tegelikule olukorrale ehk nõudlusele. See tähendab, et uueks hinnatõusuks on vaja kasvavat nõudlust.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:14
Otsi:

Ava täpsem otsing