Raudteetööstus avas ukse Enics Eestile

Väinu Rozental 10. jaanuar 2011, 00:00

Läinud aasta viimasel päeval sai Elva linnas tegutsev Enics Eesti kätte IRISi (International Railway Industry Standard) sertifikaadi, mis tõendab, et ettevõtte tootmine vastab rahvusvahelise raudteetööstuse kvaliteedijuhtimise süsteemi standardile.

Enics Eesti juhatuse esimees Kalle Kuusik ütles, et eeltöödega alustasid nad 2008. aastal, teadmata, kas neil IRISi sertifikaati üldse vaja läheb. "Me viisime oma tootmissüsteemid vastavusse IRISi standardi nõuetega enne, kui meil konkreetne klient tekkis," rääkis Kuusik. "Auditeerimisega alustasime eelmise aasta suvel ehk siis, kui meile tekkis klient, kes standardit nõudis, ning nüüd on meil sertifikaat ka käes."

Kuusiku sõnul on nad Bombardierile teinud allhanget juba mitu aastat, ent nüüd lisanduvad tooteportfelli uued ja konkurentsivõimelisemad tooted, mille valmistamine eeldab IRISi sertifikaati. "Hakkame tootma IRISi standardile vastavaid elektroonikatooteid," selgitas Kuusik. "Samas ega veel täpselt ei tea, kus meie toodetavaid elektroonikaosi kasutama hakatakse, kas rongides või mujal."

Allhanke maht võib suureneda. Kuusiku andmeil võimaldab sertifikaat Bombardierile tehtavat allhanke mahtu tänavu kahekordistada. "Kogu tootmismahtu uued tooted siiski väga oluliselt ei mõjuta, sest Bombardier ei kuulu praegu meie suurimate klientide hulka," lisas Kuusik.

Kuusiku kinnitusel annab uus sertifikaat olulise konkurentsieelise ka uute klientide leidmisel. "IRISi sertifikaat täpsustab nõudeid raudteetööstuse tootmise tarbeks, pöörates suurt tähelepanu kulude kokkuhoiule ja väärtuse loomisele kogu tarneahelas," lausus Kuusik. Raudteetööstuse tellimus ei nõua olulisel määral uusi töökäsi, sest Lõuna-Eesti suurimaks tootmisettevõtteks kasvanud Enics Eesti värbas juba eelmisel aastal uut tööjõudu. "Kui meil 2009. aasta lõpus oli 460 inimest, siis praegu on 680 ja ilmselt tõuseb töötajate arv selles kvartalis 700ni," rääkis Kuusik.

Mullust aastat peab Kuusik tugevaks kasvuaastaks, mis lõppes järsu käibe tõusuga. "Meie müügimahud suurenesid neljandas kvartalis võrreldes teise kvartaliga 50 protsendi võrra," täpsustas Kuusik.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
05. December 2011, 17:15
Otsi:

Ava täpsem otsing