Laupäev 25. veebruar 2017

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Antagu parlamendile tarkust

Märt Rask 14. veebruar 2011, 00:00

2007. aastal kohtunikkonna vastu võetud kohtusüsteemi arengupõhimõtete najal töötati välja kohtute seaduse eelnõu. Aastaid ettevalmistatud protsess peatus seaduseelnõu riigikogule esitamisega. Eelnõu arutati 2010. a alguses kahel korral riigikogu põhiseaduskomisjonis, kus otsustati eelnõu arutamist jätkata. Kuna riigikogu XI koosseis on oma tegevust lõpetamas, siis kohtute seaduse eelnõu langeb tõenäoliselt parlamendi menetlusest välja seoses koosseisu volituste lõppemisega, jõudmata kordagi suurde saali esimesele lugemisele.

Ametisolev riigikohtu esimees ja justiitsminister peavad tunnistama, et nad ei saanud hakkama sellega, mida kohtunike valdav enamus neile 2007. aastal siinsamas Pärnus ülesandeks pani. Saame üksnes tõdeda, et riigikogu ei ole kohtusüsteemi enesekorraldusõigust ja iseseisva võimuharuna toimimist aktsepteerinud.

Mõeldes kohtusüsteemi arengule leidsin, et hümni sõnadel, eriti kolmanda salmi esimesel lausel, on sügav sisuline tähendus. Su üle jumal valvaku, mu armas isamaa, kui 6. märtsil, demokraatia pidupäeval, läheb Eesti rahvas valima. Antagu rahvale tarkust valida riigikogusse inimesi, kes saavad aru võimude lahususe põhimõttest ja mõistavad kohtute enesekorraldusõiguse vajadust. Antagu parlamendile tarkust nimetada ametisse valitsus, kelle justiitsminister saaks jätkuvalt aru ühtse kohtusüsteemi arengu vajadustest ja kes julgeks ka selle eest seista.

Katked Märt Raski ettekandest kohtunike täiskogul 11. 02 Pärnus

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:47
Otsi:

Ava täpsem otsing