Jaapani majandus kahanes oodatust kiiremini

Fredy-Edwin Esse, California 10. märts 2011, 09:58

Jaapani sisemajanduse koguprodukt kahanes 2010. aasta viimases kvartalis esialgsetest andmetest kiiremini. SKPd vedasid alla nõrk nõudlus ja vähesed äriinvesteeringud.

Valitsuse andmetel kahanes jaapanlaste majandus aasta viimases kvartalis 1,3%, mida on algselt prognoositust 0,2 protsendipunkti rohkem, kirjutab BBC News. Sellele vaatamata kasvas terve aasta peale Jaapani SKP 3,9%. Selle aja sisse jääb ka maailma suuruselt teise majanduse tiitli loovutamine Hiinale.

Kõige enam on Jaapani majandust halvanud sisenõudluse vähenemine. Suure languse on teinud automüük, sest paljud riiklikud stiimulpaketid on ära lõppenud ja uus tubakaaktsiis on vähendanud nõudlust sigarettide järele.

Valitsus on samas optimistlik, prognoosides majandusele kasvu aasta teises pooles, milleni peaks viima ekspordi suurenemine. "Eksport veab majandust sel aastal, kuid sisetarbimine ilmselt ei taastu kiiresti, sest palgakasv on väga väike," ütles Dai-Ichi uurimisinstituudi ökonomist Yoshiki Shinke.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    10. March 2011, 09:58
    Otsi:

    Ava täpsem otsing