Asekantsler: järeltõuked Jaapani reaktoreid ei ohusta

Katre Pilvinski 12. märts 2011, 09:54

Jaapani tuumareaktorid on rajatud põhimõttel, et riiki tabava maavärina või tsunami korral seiskuvad need automaatselt, ütles majandusministeeriumi energeetika asekantsler Einari Kisel.

Ta selgitas, et Fukushima tuumajaama kaks reaktorit ei saanud sulgumise järel piisavalt jahutusvett, vahendas ERR. "Üles ei öelnud mitte reaktor ja jahutussüsteem, vaid jahutussüsteemi veega varustavad elektrisüsteemid. Elektrigeneraatorid, mis pidid hakkama tootma pumpadele elektrit,  ei käivitunud täismahus ning vett ei tulnud piisavalt peale."

"Jaapani tuumareaktorid on rajatud selle arvestusega, et riiki võivad tabada maavärinad ja tsunamid, mille peavad tuumajaamad üle elama, sealjuures ise automaatselt seiskudes. Nii on oluliste tuumajaamadega ka toimunud. Tuumajaamu kaitsevad tsunamide eest jaamade ümber rajatud vastavad barjäärid," rääkis asekantsler. Maavärina järeltõuked  ei kujuta Kiseli hinnangul tuumajaamadele suurt ohtu.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
12. March 2011, 09:54
Otsi:

Ava täpsem otsing