Kinnisvaraturg taastub visalt

Birjo Must 25. mai 2011, 00:00

Samuti kahaneb pankade laenu- ja liisinguportfell, kuna uute laenude maht on väiksem varem võetud laenude tagasimaksetest. Eesti ettevõtetele ja eraisikutele antud laenude ja liisingute kogumaht oli aprillis 14,7 miljardit eurot, mis on aastatagusest 6,4 protsenti väiksem.

Swedbanki eraisikute finantseerimise osakonna kinnitusel võib esimese nelja kuuga üldjoontes rahule jääda, sest aastane laenukäibe kasv on olnud 12 protsenti. "Järgmisteks kvartaliteks prognoosime kasvu mõningast kiirenemist, nii 15-20 protsendi juurde," teatas pank, lisades, et kuude lõikes pole mõtet laenukäivet võrrelda.

SEB-l polnud eile võimalik antud teemal Äripäevale kommentaari anda.

Käibed jäid ootustele alla. Arco Vara juhatuse esimehe Lembit Tampere sõnul on kinnisvaraturu üldine elavnemine majandusele positiivne märk. Elavnemine on ennekõike tingitud inimeste tulevikuootuste paranemisest, julgetakse taas suuri oste teha ja laenu võtta, sõnas Tampere.

Siiski nentis ta, et kui võrrelda selle aasta esimest kvartalit varasemate aastatega, siis ollakse käibe poolest ikkagi suhteliselt madalal tasemel. "Keskmine hind on küll taastunud 2005. aasta lõpu tasemele ehk buumieelsesse aega, kuid käibed on ikkagi väga väikesed," lausus Tampere. Isegi 2003. aastal tehti rohkem tehinguid kui sel aastal.

Harjumaa üllatas langusega. Ka Uus Maa kinnisvarabüroo äripindade tegevjuhi Mika Sucksdorffi hinnangul kinnisvaraturu elavnemine pigem ootustele alla. "Ilmselt nii euroga harjumine kui ka see, et aasta lõpus osteti päris palju omavahenditest, tekitas olukorra, kus esimene kvartal jäi näiteks Harjumaal möödunud aastaga võrreldes 2 protsenti tehingute arvus alla. Sellegipoolest ootasin aktiivsemat nelja esimest kuud kui eelmisel aastal," rääkis Sucksdorff.

Aprillis oli Sucksdorffi sõnul Harjumaal lausa 24 protsenti vähem tehinguid kui mullu. "Ka eelmisel aastal oli kuust kuusse palju kõikumisi," pakkus ta põhjuseks.

Tampere põhjendas oodatust väiksemat kasvu asjaoluga, et meil valitseb endiselt suur tööpuudus, mistõttu ei saa kellelgi väga hästi minna, kaasa arvatud kinnisvarasektor.

Sucksdorffi sõnul turul on märgata aktiivsust, kuid kasv ja inimeste sissetulekute taastumine võtab siiski aega. "Ma ennustasingi, et 2010. ja 2011. aasta on taastumise aastad," ütles ta.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:54
Otsi:

Ava täpsem otsing