Laar ja Parts astuvad üha uuesti sama reha otsa

Aivar Hundimägi 08. juuli 2011, 00:00

Ühine joon nii IRLi "kampsunitel" kui ka Res Publica äraostmatutel on, et nad oskavad avalikkusega suhelda opositsioonis olles, võimule saades aga minetavad selle oskuse. Pooltõed, vassimine, ülbus ja kahepalgelisus on omadused, millega võiks selgi nädalal iseloomustada IRLi tegevust.

"Te kratsite välja skandaali mitte millestki. Miks peab - kurat! - vinguma ja sügelema, nagu kellelegi halba tehtaks?" reageeris Mart Laari juhitud kaitseministeeriumisse PR-nõunikuna tööle asuv Lauri Vahtre Eesti Päevalehe ajakirjaniku küsimustele kahtlusest, et korraldatud konkurss oli farss.

Suurte kogemustega poliitik Vahtre käitus rumalalt ja lühinägelikult. Samuti kaitseminister Laar. Ei ole midagi imelikku ja taunimisväärset, kui minister soovib nõunikuks inimest, keda ta hästi tunneb ja usaldab. Laar oleks võinud seda tunnistada. Selle asemel asuti JOKK-skeeme nuputama ja vassima.

Teine näide on majandusminister Juhan Parts ja muutused Eesti Energia nõukogus. Parts on Eesti Energia aktsionäride üldkoosolek ja pole midagi imelikku, et kui ta on mõne nõukogu liikme tegevusega rahulolematu, vahetab ta selle välja. Kuna tegemist on Eesti ühe tähtsama ettevõttega, mille ümber põrkuvad erinevad ärihuvid, peab Parts olema valmis otsuseid põhjendama. Eriti olukorras, kus otsused tekitavad kahtlusi ja küsimusi: näiteks miks said riigifirma nõukogusse konkurentidega seotud Andres Saame ja Toomas Tauts. Viimane on seotud ärigrupiga, kes on üritanud riigifirma investeerimisplaanid põhja lasta.

Ministri puhkus ei saa olla mõnus kattevari tuliste küsimuste eest varjumisel. Toimuv pole Partsi eraasi. Tundub, et Partski ei julge muutuste tegelikest põhjustest rääkida.

Kolmas näide on Eesti Energia hinnataotlus. Arvestades IRLi juhtpoliitikute sõjakäiku Tallinna Vee vastu ja seda, et nad ise kureerivad Eesti Energia tegevust ning valimistel sõlmisid valijaga kodukulude alandamise kokkuleppe, on IRL muutnud elektri kallinemise erakonna jaoks väga kuumaks teemaks.

Kui Tallinna Vee hinnapoliitika ja maamaksu osalise kaotamise puhul üritasid erinevad IRLi poliitikud kasutada kõiksugu võimalusi, et oma sõnumiga ajalehetoimetusse pressida, siis elektri hinna teemal on kogu IRLi raskekahurvägi võimalikult sügavale urgu peitu pugenud. Sarnaselt pugesid IRLi juhid ajakirjanike eest peitu ka siis, kui neilt üritati saada kommentaari Kreeka ja teiste hädas eurotsooni riikide toetusprogrammide kohta. IRLi juhid üritavad ebameeldivatest teemadest hoiduda. Arg, oma otsuseid avalikkusele selgitada kartev poliitik ei tekita usaldust.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:56
Otsi:

Ava täpsem otsing