Laupäev 10. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Itaalias tulevadki kärped

ÄP 18. juuli 2011, 00:00

Kava näeb ette ligi 50 miljardi euro suurused kärped. Eesmärk on viia riigi eelarve tasakaalu 2014. aastaks. Praegu on Itaalia võlakoormus Kreeka järel suuruselt teisel kohal Euroopas, vahendasid ERRi raadiouudised.

Kärpekava järgi külmutatakse avaliku sektori palgad ja keelatakse uute töötajate palkamine. Ka kohalikud omavalitsused peavad kokku hoidma. Arstivisiitide ja eriarstide teenuste hinnad tõusevad. Poliitikud ei saa enam edaspidi kasutada esinduslennukeid nagu praegu.

Ametiühingud on kärpekava vastu ja reedel toimus Itaalia parlamendihoone ees ka meeleavaldus. Ametiliitude hinnangul löövad kärped kõige valusamalt vaesemaid elanikke.

Äripäev kirjutas eelmisel kolmapäeval, et kahtlused Itaalia valitsuse stabiilsuse ja riigi finantsolukorra suhtes on moodustanud plahvatusohtliku segu, tekitades võimaliku uue võlakriisi tõttu paanika finantsturgudel. Ekspertide hinnangul on Itaalia aga veel kaugel näiteks Kreekaga võrreldavast võlakriisist.

Signaal, mis finantsturgudel lumepalli veerema saatis, oli peaminister Silvio Berlusconi üle-eelmisel reedel pillatud lause rahandusminister Giulio Tremonti kohta, keda peetakse Itaalia finantspoliitilise stabiilsuse tugisambaks: "Ta usub, et on geenius ja kõik teised lollid." See sõnum lõi investoritel punase tule põlema. Tremonti tiivad kärbitud ja Itaalia säästupoliitika läbi kukkunud - kas ei kuuluta see terve riigi allakäiku?

Kohe meenus kõigile, et Itaalia on eurotsoonis riigivõla suuruse poolest kohe Kreeka kannul.

Itaalia 1,8 triljoni euro suurune riigivõlg ulatub sel aastal 120 protsendini SKPst ning majanduskasv oli mullu vaid 0,1%.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:57
Otsi:

Ava täpsem otsing