Neljapäev 8. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Eesti Pank: ettevõtted hoidsid investeeringuid kinni

Anne Oja 27. september 2011, 08:49

Selliseid investeerimismahtusid polnud Eestis isegi kiire majanduskasvu ajal. Osaliselt on tegemist edasilükatud investeeringute teostumisega, kommenteeris Eesti Pank põhivarainvesteeringute statistikat.

Mida rääkisid tootmise laiendamisest Nefab Packaging OÜ, AS Matek, AS Kitman, Westaqua-Invest OÜ, ABB AS, Incap Electronics Estonia OÜ ja Eastman Specialities AS, loe tänasest Äripäevast. Artiklit saab lugeda paberlehest tellides lehe SIIT või ostes päevapileti SIIT.

Järgneb Eesti Panga ökonomisti Mari Pärnamäe kommentaar ettevõtete põhivarainvesteeringute statistikale.

Statistikaameti andmetel hakkasid mittefinantsettevõtete investeeringud kasvama möödunud aasta viimasest kvartalist. 2011. aasta teises kvartalis ulatus aastane kasv jooksevhinnas 71 protsendini. Suurima panuse kasvu andis energeetikasektor, mille investeeringud moodustasid teises kvartalis koguinvesteeringutest 34 protsenti. Sellele järgnesid töötlev tööstus ning veevarustus. Transpordivahendite soetamine saavutas rekordtaseme aasta esimeses kvartalis ulatudes üle 200 miljoni euro. Selliseid mahtusid ei esinenud Eestis isegi kiire majanduskasvu ajal, mistõttu on osaliselt tegemist edasilükatud investeeringute realiseerimisega.

Olemasolevad andmed ei võimalda eraldada oma- ja laenukapitali investeeringute rahastamisel. Küll aga võib öelda, et ettevõtetele antud laenude ja liisingute käive on hakanud tasahaaval kasvama. Investeeringute rahastamisel oluliste pikaajaliste laenude käive on jäänud siiski tagasihoidlikuks.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
27. September 2011, 08:49
Otsi:

Ava täpsem otsing