Laupäev 10. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Hiina Keskpank surub jüaani odavamaks

Raivo Sormunen 14. oktoober 2011, 00:00

Hiina jüaan odavnes eile USA dollari vastu teist päeva järjest, kuna Hiina Keskpank alandas valuuta ametliku sihtkurssi Ühendriikide valuuta suhtes. Kuna valuutal on kogu aeg vaikselt Ühendriikide dollari vastu lastud tugevneda, siis arvatakse et hiinlased näitavad sellega üles pahameelt Ühendriikide vastu, mille senatis võeti teisipäeval vastu eelnõu, mis lubab Hiinast pärit kaubale kehtestada imporditariifid, juhul kui jüaan jääb dollari suhtes kunstlikult madalale tasemele.

Jüaan võib veelgi lähipäevadel odavneda. Huvitav on see, et jüaani nõrgenemine tuli hoolimata sellest, et dollar on viimasel nädalal olnud maailmas ise pigem väärtust kaotav valuuta, märkis Wall Street Journal.

Samuti tegi Hiina Keskpank sellise lükke just päeval, mil avaldati septembrikuu impordi- ja ekspordinumbrid ning igakuine väliskaubanduse ülejäägi näitaja, mis analüütikute sõnul võiks võtta just Pekingil pingeid mõnevõrra maha ning lasta valuutal edasi tugevneda.

Neljapäeval seadis Hiina Keskpank jüaani sihi USA dollari suhtes 6,3737 jüaanile, mis oli kolmapäevasest kursist 0,21% madalam. Kauplemises võib küll jüaan dollari suhtes kummaski suunas kõikuda poole protsendi võrra, kuid ikkagi on jäme ots valuutakursi kehtestamisel keskpanga käes. Eilses kauplemises liikus valuuta 6,382 jüaanini dollari kohta, mis näitab, et investorid ootavad valuuta jätkuvat nõrgendamist.

Kas see on väike dividenditootlus? Eilse riikliku lehe China Securities Journal esikaas oli nagu ameeriklastele üles riputatud hoiatus, et jüaani tugevnemisruum on tulevikus piiratud, kuna valuuta kaupleb oma tasakaalutaseme juures.

Hiina kaubandusametnikud teatasid eile veel, et jüaani tugevnemine on juba kahandanud Hiina ekspordi konkurentsivõimet ja piirab riigi kasvu. Seda tõestas ka eile avaldatud Hiina septembri ekspordinumber, mis tuli prognoositust madalam. Samas on ka ameeriklased hädas Hiina jüaaniga, öeldes et alahinnatud jüaan kahandab omakorda ameeriklaste ekspordivõimet.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 19:04
Otsi:

Ava täpsem otsing