Tarbijahindade kasv tegi USA-s 3 aasta rekordi

Maarja-Liis Mitri 19. oktoober 2011, 18:40

Kolmapäeval avalikustatud USA Tööministeeriumi raporti kohaselt kasvasid tarbijahinnad septembris 0,3%. Aastataguse ajaga võrreldes on hinnad tõusnud 3,9% võrra, kirjutab MarketWatch. 

Täna avalikustatud tarbijahinnaindeks, mis on üks tähtsamaid inflatsioonimõõdikuid, tõusis septembris eelmise aastaga võrreldes 3,9% võrra, mis on suurim kasv viimase kolme aasta jooksul. Kõige enam panustasid kasvu toidu ja bensiini hinnad. Kui toidu hinnad kasvasid eelmise aasta sama ajaga võrreldes ligi 4,7%, siis bensiini hind raporteeris ligi 19,3%-st tõusu. Baasinflatsiooniks, mis toidu ja energia hindu ei arvesta, oli 2%.  

Samas oli märke ka sellest, et hindade kasv on aeglustumas. Kokkuvõttes suurenes tarbijahinnaindeks, mis eelmise kuuga võrreldes kasvas 0,3%, septembris 0,1% vähem kui augustis, mil kasv oli 0,4%.

Suuremaks probleemiks on Ühendriikides aga kõrge tööpuudus, mis on jätkuvalt 9,1% tasemel, hoides ühtlasi tagasi ka palgatõusu ja vähendades sellega tarbijate ostujõudu. Septembris tõusis töötajate tunnipalk keskmiselt vaid 1,9% võrra, mis on ligi 2 korda vähem kui üldine hinnatõus. Viimasel kümnendil on USA-s keskklassi kuuluvate majapidamiste inflatsiooniga kohandatud sissetulek alanenud rohkem kui 7%. 

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
19. October 2011, 18:40
Otsi:

Ava täpsem otsing