El-Erian: IMF ei tohi EL-i survele järgi anda

Rainer Saad 30. detsember 2011, 21:36

Pimco tegevjuht Mohamed El-Eriani arvates ei tohi Rahvusvaheline Valuutafond anda järele Euroopa liidrite survele võtmaks osa ebaadekvaatsetest päästefondidest, kirjutab Financial Times.

Suurenev risk koos madala majanduskasvu ning ebavõrdsusega kirjeldab järgmisel aastal globaalset majandust, kus IMF on kindlasti tähelepanu all, kirjutab El-Erian.

„Pole kahtluski, et liiga palju IMF-i programme on jäänud alla enda seatud eesmärkidele ning institutsioon on pidanud ohverdama selle pärast mõned enda reeglid, mis varem oli lubamatu,” ütles El-Erian.

„Kaks aastat on IMF endale lubanud programme, mis olid vaid osaliselt kavandatud, ebaadekvaatselt rahastatud ning mõnel juhul ähvardas isegi Valuutafondi enda staatust. Selle tulemusena toetas IMF nõrka korralagedust, mitte jätkusuutlikke plaane keskpikas perspektiivis,” ütles ta.

Euroopa Liit on suurim panustaja Rahvusvahelisse Valuutafondi, kuid mõnede ekspertide hinnangul on arenevad majandused institutsioonis alaesindatud otsuste tegemiste tasandil.

„Maailm vajab tugevat ja mitmekülgset institutsiooni, et vältida kulukat killustumist. IMF peab leidma julguse, et seista vastu EL-i kiusamisele ning ülejäänud maailm peab aitama kaasa tegemaks ühiseid jõupingutusi institutsiooni juhtimise ja esindamise tasandil,” ütles El-Erian.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
30. December 2011, 21:36
Otsi:

Ava täpsem otsing