Gildi riskifondi eksjuht abistab Vichmanni

15. jaanuar 2014, 00:00

Suurettevõtja Marcel Vichmann on oma investeeringute juurde appi võtnud Gild Arbitrage’i riskifondi endise juhi Tõnno Vähi.

Vichmanni koostöö Vähiga on üllatav, kuna teisi Gildi partnereid on Vichmann soovinud lausa ühiskonnast isoleerida. Vichmann on üks Gild Arbitrage’i riskifondi suurematest võlausaldajatest ja teatavasti on fondi investorid osa rahast või kogu raha kaotanud.

Hindab ka negatiivseid kogemusi. “Võin öelda, et Tõnnoga teeme koostööd tõesti, sest olen minagi omal ajal investeerinud sarnastesse riikidesse, kuhu investeeris Gild Arbitrage’i fond, ning Tõnnol on nendes riikides valusaid, kuid kasulikke kogemusi,” sõnas Vichmann. Ta lisas, et Vähk on arukas inimene, kes fondijuhina usaldas liialt oma äripartnereid ja võttis sellega ebamõistlikke riske.

Vähk aitab Vichmannil juhtida projekte ja investeeringuid peamiselt Armeenias, Gruusias, Ukrainas, Lätis ja Eestis.

Täpsemalt Vichmann koostööd ei kommenteerinud ning ka Vähk ei soovinud seda teha, kuna tegemist on Vichmanni varaga. Vähk ei ole ühegi Vichmanni ettevõtte palgal, ütlesid mõlemad.

Investeering Armeeniasse vajab nõustamist. Üks investeering, millega Vichmann arvatavasti Vähi nõu vajab, on Armeenia kaevanduste uurimislitsentsid. Gild Arbitrage’i suurim investeering on olnud Armeenia potentsiaalsete kullakaevanduste uurimislitsentsid.

Fondile kuulus seitse litsentsi, millest kolm sai lõpuks endale Vichmann, kes oli litsentside valdusfirmale koos fondiga laenu andnud. Äripäevale on vihjatud, et Vähk abistab Vichmanni ka Rävala 8 arenduse juures Tallinnas.

Hävitav hinnang. 2009. aasta sügisel ütles Vichmann Gild Partnersi asutajate Rain Tamme ja Tõnis Haaveli kohta, et nad tuleks ühiskonnast isoleerida. Seetõttu on üllatav tema praegune koostöö samuti Gild Partnersi asutajate hulka kuulunud Tõnno Vähiga.

“Investeerimissoovitusi ma ei jaga. Küll aga soovitan mitte usaldada oma raha mitmesuguste investeerimiskelmide kätte, kellel on küll finantsinspektsiooni vastav eelnev heakskiit, kuid inimeste rahakotile oleks märksa kasulikum, kui nad viibiksid mõnda aega ühiskonnast isoleerituna. Kuna finantsinspektsioon, mulle tundub, et viidates (tüssata saanud) investorite huvide kaitsele ja investeerimiskliima usaldusväärsusele, ilmselgelt venitab selliste isikute nimede väljaütlemisega, siis enda mitme kogemuse põhjal tahaks esile tõsta kahte värvikat tegelast: Tõnis Haavel ja Rain Tamm,” ütles Vichmann toona Äripäevale.

Vichmann tegutseb Eestis peamiselt transpordi- ja kinnisvaraäris. Ta on turismi- ja transpordigrupi Go Group suurim omanik ja Edelaraudtee omanik. Vichmannil on osalus näiteks Tallinnas Rävala 8 kinnisvaras ja Rocca al Mare Suurhallis.

Äripäeva mulluses Rikaste TOPis oli Vichmann 117,5 miljonile eurole hinnatud varaga kaheksandal kohal.

Lisaks Gild Arbitrage’ile on Vichmann ebaõnnestunult investeerinud Aserbaidžaani kinnisvaraprojekti, mida organiseeris praegu investeerimiskelmuse süüdistusega kohtu all olev Erki Piirsalu ja mille emissiooni korraldas Gild.

Tõnno Vähk on sisulise äritegevuse lõpetanud Gild Bankersi aktsionär.

Tõnno Vähi abikaasale Riin Vähile kuulub ettevõte Hektik OÜ, kus Tõnno Vähk on juhatuse liige. Hektik tegeleb investeerimisnõustamisega ning 2012. aastal oli ettevõtte kasum 107 270 ­eurot, mis moodustas ka pea kogu ettevõtte omakapitali.

 

Mis on mis

  • Gild Arbitrage

Eesti esimene reguleeritud riskikapitalifond, mille maht ulatus 2008. aastal umbes 100 miljoni euroni.
Buumi ajal hiigeltootlusi pakkunud fond hävis majanduskriisi ajal liiga riskantsete investeeringute tõttu.
Fond on likvideerimisel ja osakuomanikud jäävad ilma kogu investeeritud rahast. Fondile võimendust pakkunud võlausaldajatel on õnnestunud osa investeeritud raha tagasi saada.
Fondi investeerisid paljud tuntud Eesti äritegelased, kes usaldasid Gildi pankureid Rain Tamme, Tõnis Haavelit ja Tõnno Vähki.
Tõnno Vähk juhtis fondi kuni probleemide kuhjumiseni.
Tõnu Pekk võttis seejärel fondi juhtimise üle, kuid ei suutnud samuti fondi päästa, nii et fondivalitseja pankrotistus ja fond läks likvideerimisele.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
14. January 2014, 18:46
Otsi:

Ava täpsem otsing