USAs alanud langus tuli üle Jaapani ka siia

15. jaanuar 2014, 00:00

Esmaspäeval leiti USAs, et aktsiaturu väärtustase on kõrgevõitu, mistõttu müüdi aktsiaid. S&P 500 indeks langes 1,3%. See oli suurim päevane langus alates novembrist.

Langustõrvik anti üle Jaapanile ja ka Euroopa ning isegi Eesti aktsiad langesid. Jaapani aktsiaturg kukkus 3,1%. Üks aktsiate languse põhjus oli jeeni tugevnemine USA dollari suhtes. Et aktsiad langesid, tegid Jaapani valitsuse kümneaastaste võlakirjade hinnad eile viie aasta suurima hinnatõusu, sest sealt otsiti turvalisust. Võlakirja hinnatõusu tagajärjel vähenes kümneaastase paberi tootlus 0,65 protsendile aasta baasil.

Kui kallid on siis aktsiad? Euroopa laiema aktsiaindeksi Stoxx 600 prognoositud kasumite põhine P/E näit on 13,9, mis on kõrgeim alates 2009. aasta lõpust. Mullu langesid indeksisse kuuluvate ettevõtete kasumid Bloombergi küsitletud analüütikute prognoosi järgi 5%. Tänavu peaksid ettevõtete kasumid kasvama 14%.

Goldman Sachsi analüütikud kirjeldasid USA S&P 500 indeksi väärtustasemeid kui mis tahes mõõdiku alusel ülepingutatuid. Indeksi P/E prognoositud kasumite alusel on 15,4. Viie aasta keskmine P/E on 14,1.

“Meelestatus on ekstreemselt optimistlik ja see on aktsiatele negatiivne,” ütles RW Baird & Co peastrateeg Bruce Bittles. “See tähendab, et investorid on lühiajaliselt täielikult investeeritud. Aktsiad astusid uude aastasse üleostetult.”

Kui kogu raha on aktsiates, siis kes ostab? ­

RW Baird & Co peastrateeg võis liialdada, kui ütles, et juba kõik on aktsiatesse investeerinud. Kui see aga on nii, siis kuidas peaksid aktsiad ilma rahata ehk ostmata tõusma?

Kui analüütikud on olnud liiga optimistlikud, on põhjust ettevaatlikumaks muutuda. Seda on veel vara öelda, sest tulemuste avaldamise hooaeg on alles algamas. Varem loeti hooaja avapauguks USA alumiiniumitootja Alcoa tulemuste avaldamist. Nüüd on hooaja algus segasem, kuna Alcoa ei ole enam eliitaktsiaindeksis Dow Jonesi tööstuskeskmises.

Eks lähinädalad annavad mõnevõrra parema ettekujutuse, kuidas on ettevõtted tulemuste mõttes hakkama saanud ja mida prognoositakse.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
14. January 2014, 18:56
Otsi:

Ava täpsem otsing