Laupäev 3. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Ansip vabandas rongiliikluse segaduste pärast

Indrek Kald 15. jaanuar 2014, 14:38

Peaminister Andrus Ansip vabandas riigikogu infotunnis esinedes uutele rongidele üleminekuga tekitatud ebamugavuste pärast.

"Kui tõepoolest praegu keegi pole siiani rahvale tekitatud ebamugavuste eest vabandanud, siis mina vabandan. Need ebamugavused ei olnud põhjendatud. Neid võib küll mõista, aga alati oleks võinud asju paremini planeerida ja ära hoida neid tekkinud ebamugavusi," sõnas ta.

Ansip möönis, et uute rongide kasutusele võtmine oleks pidanud olema sujuvam. "Liiga palju muudatusi sattus ühele konkreetsele kuupäevale ja tulenevalt sellest, et neid muudatusi oli üksjagu palju, ei suudetud kõiki muudatusi piisavalt planeerida. Tõrkeid on olnud mitmesuguseid. Samas ei saa öelda ka seda, et oleks võinud hajutada kuidagi neid muudatusi. Kui tulevad ikkagi kasutusele rongid, mis liiguvad 15% kiiremini, siis ei saa jätta vanu sõidugraafikuid alles," märkis ta.

Tartust Tallinnasse sõitvad inimesed ei peaks Ansipi kinnitusel rongis püsti seisma. "Tuleb kindlustada kõikide reisijate äravedu vaatamata sellele, et praegu tõepoolest on võrreldes möödunud aastaga reisijate arv kasvanud 25%. Pole põhjendatud ka see, et uutes rongides ei ole toitlustamisele mõeldud, eriti kui jutt käib pikematest vahemikest, Tartu–Tallinna lõigust näiteks," lisas valitsusjuht.

"Olen sõitnud taoliste rongidega näiteks Šveitsis ja igal pool on minimaalses ulatuses toitlustamine, st mingid karastusjoogid, kohv, tee, mingid saiakesed, küpsised saadaval. Ma ei kujuta ette, et Eestis võiks see olla enneolematult kallis ja kas või mõni eraettevõte ei oleks valmis taolist teenust Elronile pakkuma. Ilmselt jäi see teenuse kavandajatel kahe silma vahele ja ei mõeldud tarbijate mugavustele. Aga see viga tuleb kindlasti kiiremas korras parandada," rääkis Ansip.

Samas võinuks peaministri sõnul jääda vanadelt rongidelt uutele üleminekul ära konflikt Edelaraudtee ja Elroni või majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi vahel. "Oleks tulnud enam pingutada selle nimel, et jätkata koostööd Edelaraudteega, seni kuni kõik uued rongid on laekunud. Valitsuse ja majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi tahe oli soetada uued rongid 1. jaanuariks 2015. Aga hanke võitis firma, kes oli nõus kõige odavama hinnaga tegema need rongid valmis hiljemalt 1. juuliks 2014. Me ei saa ju jätta ronge kuhugi seisma seina äärde ja sõidutada siis lepingujärgselt vanu ronge edasi kuni 2014. aasta lõpuni," selgitas ta.

Peaministri sõnul on raske hinnata, kas konflikte Edelaraudteega oleks saanud ära hoida. "Mina kindlasti oleksin püüdnud saada hakkama ilma konfliktideta. Ma oleksin püüdnud rohkem teha koostööd Edelaraudteega, et neid ajutisi raskusi poleks tekkinud. See on viga, mis on tehtud ja mida tagantjärele parandada enam ilmselt võimalik ei ole," lisas ta riigikogus.

Tema sõnul muutub ühe reisija transportimine riigi dotatsiooni mõttes odavamaks, sest uued rongid on säästlikumad ja neid on võimalik paindlikumalt kasutada kui vanu ronge.

"Jõulude järel ma olin puhkusel, tulin Otepäält suusatamast, seisin kahel õhtul tõkkepuu taga, rong läks Tartust Elvasse. Ühel korral oli selles rongis, mis kaalub 200 tonni, kuhu mahuks koos püstiseisjatega 500 reisijat, neli reisijat, teisel korral oli pisut vähem. Sellesama 200tonnise rongi liikumise eest nelja reisijaga maksate teie, maksan mina, maksab anonüümne maksumaksja. Uued rongid on märksa paindlikumalt kasutatavad, on kahevagunilised, kolmevagunilised, neljavagunilised rongid, on võimalik neid ronge kokku haakida, on võimalik tipptunnil lisada vaguneid," rääkis Ansip.

Andrus Ansip vastas riigikogus Mailis Repsi küsimusele raudteetranspordi ja Jaan Õunapuu küsimusele reisirongiliikluse kohta.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
15. January 2014, 14:38
Otsi:

Ava täpsem otsing